Καλάθι του νοικοκυριού: Στο e-katanalotis σήμερα η νέα λίστα με τα προϊόντα

Καλάθι του νοικοκυριού: Στο e-katanalotis σήμερα η νέα λίστα με τα προϊόντα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Στο e-katanalotis αναρτάται σήμερα η νέα λίστα με τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για το «καλάθι του νοικοκυριού».

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης άλλαξε τη λίστα των προϊόντων με ΦΕΚ, θέτοντας μεταξύ άλλων συγκεκριμένους κανόνες για τη σήμανση και για επάρκειά τους.

Υπάρχει μία μικρή αλλαγή καθώς η «φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)» αντικαταστάθηκε με το «κρέμα βρεφικής ηλικίας», ενώ το «γάλα βρεφικής ηλικίας (παιδικές τροφές)» ονομάζεται πλέον απλά «γάλα βρεφικής ηλικίας».

Η υπουργική απόφαση επίσης εισάγει νέες υποχρεώσεις προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την τήρηση του μέτρου.

Συγκεκριμένα:

-καθορίζει ως υποχρεωτική την τοποθέτηση του σήματος του «καλαθιού» και στα διαφημιστικά φυλλάδια των σούπερ μάρκετ που προβάλλουν τα προϊόντα που έχουν τοποθετήσει στις λίστες τους. Το ειδικό σήμα τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι σε διακριτό καρτελάκι.

Επίσης προσδιορίζει το μέγεθος των έγχρωμων σημάτων που θα πρέπει να τοποθετούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, το οποίο πρέπει να είναι 8χ8 εκατ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, θα ενεργοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου.

-Απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» και δεν έχουν δηλωθεί με τον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων που κάθε επιχείρηση έχει αποστείλει στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ως άνω απαγόρευση επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

-Επιβάλει την υποχρέωση επάρκειας όλων των προϊόντων της λίστας σε κάθε κατάστημα αλυσίδας. Εάν τα αποθέματα ενός προϊόντος της λίστας τελειώσουν σε ένα κατάστημα θα δίδεται περιθώριο δύο ημερών για την προμήθεια του απ’ το δίκτυο της αλυσίδας.

Σε διαφορετική περίπτωση θα υποχρεούται η αλυσίδα να το αντικαταστήσει στη λίστα για το σύνολο των καταστημάτων της. Επίσης θα επιτρέπεται μόνο μία φορά η αντικατάσταση του συγκεκριμένου προϊόντος εώς ότου υποβληθούν οι νέες λίστες, σε διάστημα δηλαδή μίας εβδομάδας. Εφόσον διαπιστωθεί κάτι διαφορετικό το πρόστιμο ανά κατάστημα είναι 2.000 ευρώ.

Παράλληλα, από αυτή την Τετάρτη προστίθεται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» και η Wolt Market.

Δείτε αναλυτικά τα προϊόντα εδώ.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι με την άυλη κάρτα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με τρία και περισσότερα παιδιά και άτομα με αναπηρία
LIFO NEWSROOM