ΗΠΑ: 7% πάνω τα καταναλωτικά προϊόντα από πέρυσι- Ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού από το 1982

ΗΠΑ: 7% άνοδος στις τιμές από πέρυσι- Ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού από το 1982 Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν 7% τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού από το 1982.

Τα τελευταία στοιχεία δε, δείχνουν ότι το αυξανόμενο κόστος για τρόφιμα, ενοίκια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης εντείνει την πίεση στα νοικοκυριά της Αμερικής.

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από την πανδημική ύφεση, καθώς οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει τις δαπάνες για αγαθά όπως αυτοκίνητα, έπιπλα και συσκευές.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επίσης αυξηθεί, εν μέρει επειδή οι Αμερικανοί χρησιμοποιήσαν περισσότερο τα αυτοκίνητά τους τους τελευταίους μήνες αφού μείωσαν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις κατά την πανδημία.

Οι αυξανόμενες τιμές έχουν εξαλείψει τις αυξήσεις στους μισθούς που λαμβάνουν πολλοί Αμερικανοί, καθιστώντας την οικονομική κατάσταση στα νοικοκυριά δυσκολότερη, ειδικά για τις οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα, που μάχονται να αντέξουν οικονομικά τα βασικά έξοδα.

Σχετική δημοσκόπηση δείχνει ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να εκτοπίζει ακόμη και τον κορωνοϊό ως δημόσια ανησυχία, καθιστώντας σαφή την πολιτική απειλή για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είπε στο Κογκρέσο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να επιταχύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων που σχεδιάζει να ξεκινήσει φέτος, εάν το κρίνει απαραίτητο προκειμένου να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι θα αυξήσουν το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο, το οποίο είναι πλέον σχεδόν μηδενικό, τρεις φορές φέτος. Πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν ωστόσο, έως και τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2022.

Αυτές οι αυξήσεις επιτοκίων πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση στο κόστος δανεισμού για αγορές κατοικιών και αυτοκινήτων, καθώς και για επιχειρηματικά δάνεια, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την οικονομία.

Προς το παρόν, τα προβλήματα εφοδιασμού εξακολουθούν να υφίστανται, και παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι χαλαρώνουν σε ορισμένους κλάδους, ο Πάουελ αναγνώρισε ότι η πρόοδος ήταν περιορισμένη.

Σημείωσε ότι πολλά φορτηγά πλοία παραμένουν ελλιμενισμένα έξω από το λιμάνι του Λος Άντζελες και το Λονγκ Μπιτς, το μεγαλύτερο της χώρας, περιμένοντας να εκφορτώσουν.

Με την κυβέρνηση Μπάιντεν να αντιμετωπίζει τη δημόσια δυσαρέσκεια για την άνοδο του πληθωρισμού, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι οι επενδύσεις της κυβέρνησής του σε λιμάνια, δρόμους, γέφυρες και άλλες υποδομές θα βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού χαλαρώνοντας κάποιες πληγείσες αλυσίδες εφοδιασμού.

Εν τω μεταξύ, πολλά εστιατόρια μεταφέρουν μέρος του υψηλότερου κόστους εργασίας και φαγητού στους πελάτες τους, αυξάνοντας τις τιμές.

Ο Gene Lee, Διευθύνων Σύμβουλος των εστιατορίων Darden, που κατέχει το Olive Garden και άλλες επωνυμίες, είπε πρόσφατα στους επενδυτές ότι αυτό είναι «το πιο σκληρό πληθωριστικό περιβάλλον που έχουμε δει εδώ και χρόνια».

Η εταιρεία είπε ότι το κόστος των τροφίμων και των ποτών της αυξήθηκε κατά 9% κατά τη διάρκεια του τριμήνου και το ωρομίσθιο αυξήθηκε σχεδόν κατά 9% καθώς αύξησε τους μισθούς για να προσελκύσει εργαζομένους.

Η Darden είπε ότι αύξησε τις τιμές της, με τη σειρά της, κατά 2% κατά τη διάρκεια του τριμήνου και αναμένει να τις αυξήσει κατά 4% τα επόμενα δύο τρίμηνα για να συμβάλει στην αντιστάθμιση.

Ο Rick Cardenas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, τόνισε ότι αυτές οι υψηλότερες τιμές δεν έχουν ακόμη μειώσει τη ζήτηση των καταναλωτών.

Με πληροφορίες του AP

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ