Σε ένα roller-coaster τιμών έχουν οδηγήσει φέτος την τιμή του Bitcoin τα κατά καιρούς μηνύματα του αφεντικού της Tesla, Έλον Μασκ. 


Ήταν αρκετό να προσθέσει “#bitcoin” στο βιογραφικό του στο Twitter, ένα πρωινό του περασμένου Ιανουαρίου, για να εκτοξευθεί κατά 20% η τιμή του κρυπτονομίσματος. 

 

Τον επόμενο μήνα από εκείνο το πρωινό, η αξία του Bitcoin εκτινάχθηκε κατά 16% σε μία ημέρα όταν η Tesla αποκάλυψε πως αγόρασε κρυπτονομίσματα αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. 

 

Όταν, όμως, προ ημερών, ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε την αναστολή των αγορών οχημάτων με τη χρήση του Bitcoin, η αξία του μειώθηκε κατά 10%. 

 

Οι διακυμάνσεις του κρυπτονομίσματος είναι πολλές και κραυγαλέες, αναλόγως της στάσης ή των αναρτήσεων τού Μασκ. Και η επιδραστικότητα του ιδρυτή της SpaceX στη διαμόρφωση των τιμών του Bitcoin είναι κάτι που προκαλεί χαρά, αλλά και δυσφορία στους επενδυτές. 

 

«Ξέρει πως να επηρεάζει και επιδεικνύει το πόσο του αρέσει να παίζει με το αυτό σε βάρoς όσων τον ακολουθούν» αναφέρει η Χάιντι Τσάκος στην Πορτογαλία, που επενδύει στο bitcoin από το 2014. 

 

«Νιώθω άσχημα για όποιον παίρνει επενδυτικές αποφάσεις βάσει των tweet κάποιιου που απλώς προσπαθεί να παραμένει στην επικαιρότητα και να εκμεταλλεύται την πλατφόρμα του» λέει η ίδια, προσθέτοντας πως δεν προτίθεται να πουλήσει τις δικές της μετοχές. 
 

Βεβαίως, ο Μασκ δεν είναι ο μόνος που επηρεάζει τις αγορές μέσω των social media. Όμως, είναι ένας από τους λίγους, αν όχι ο μόνος με τέτοια επιδραστικότητα που ανήκει στο χώρο της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας, κι όχι σε εκείνον της διαχείρισης χαρτοφυλακίου. 

 

Με πληροφορίες από WSJ