Η Μεγάλη Παραίτηση: Άλλαξαν δουλειά για υψηλότερους μισθούς, τώρα φοβούνται μην απολυθούν

Η Μεγάλη Παραίτηση: Άλλαξαν δουλειά για υψηλότερους μισθούς, τώρα φοβούνται μην απολυθούν Facebook Twitter
0

Εκατομμύρια άνθρωποι που άφησαν την προηγούμενη δουλειά τους στο κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης» εν μέσω πανδημίας, μεταπήδησαν σε υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Τώρα όμως βιώνουν το άγχος μιας πιθανής απόλυσης.

Περισσότεροι από τους μισούς (56%) από τους επαγγελματίες που ανέλαβαν μια νέα, καλύτερα αμειβόμενη θέση τον τελευταίο χρόνο ανησυχούν για την ασφάλεια της εργασίας τους, σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Bankrate, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε 2.458 ενήλικες στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2022.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι αυτοί που μετακινούνται επαγγελματικά εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες αποδοχές είναι πιο ανήσυχοι για τη νέα θέση τους, συγκριτικά με όσους ζητούν αυξήσεις από τον εργοδότη τους αντί να ψάξουν αλλού για δουλειά. 

Ο φόβος ότι θα απολυθούν είναι διπλάσιος μεταξύ εκείνων που έφυγαν κατά τη «Μεγάλη Παραίτηση» σε σχέση με εκείνους που παρέμειναν στην εταιρεία τους και έλαβαν αύξηση μισθού.

Και η διαφαινόμενη ύφεση μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτό.

«Ο τελευταίος που προσλαμβάνεται, ο πρώτος που απολύεται»

Η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs των ΗΠΑ (91%) πιστεύει ότι οδεύουμε προς την ύφεση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της KPMG σε 1.325 CEOs. Το 51% εξ αυτών δηλώνει ότι προετοιμάζεται για την ύφεση αυτή μειώνοντας το προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι που μόλις έχουν προσληφθεί, είναι από τους πρώτους που στοχοποιούνται στις περικοπές θέσεων εργασίας, λόγω της δημοφιλούς προσέγγισης «ο τελευταίος που προσλαμβάνεται είναι ο πρώτος που απολύεται», λέει η αναλύτρια της Bankrate, Sarah Foster, στο CNBC.

Για παράδειγμα: Ο μέσος όρος προϋπηρεσίας για 17.000 απολυμένους υπαλλήλους ήταν τα 1,2 χρόνια, το μισό από τη μέση προϋπηρεσία των συναδέλφων τους, σύμφωνα με έκθεση του Σεπτεμβρίου από την Revelio Labs, μια εταιρεία ανάλυσης εργατικού δυναμικού.

Οι τελευταίες προσλήψεις είναι συχνά πιο νέοι και έχουν λιγότερη εμπειρία, σημειώνει η Julia Pollak, επικεφαλής οικονομολόγος της ZipRecruiter, στην έκθεση της Bankrate.

«Οι εργαζόμενοι συχνά γίνονται πιο πολύτιμοι όσο περισσότερο μένουν στην εταιρεία, και αν πρόκειται να κόψετε κάποιον, προτιμάτε να κόψετε κάποιον που δεν έχει αφομοιώσει όλες εξειδικευμένη γνώση για την εταιρεία», πρόσθεσε.

Σε ορισμένες εταιρείες, οι προϋπολογισμοί για το εμπορικό τμήμα, οι υπάλληλοι του ανθρώπινου δυναμικού και οι συμβασιούχοι είναι συχνά οι πρώτοι που απολύονται, σημειώνει η Foster.  Και κλάδοι στους οποίους υπήρχε ζήτηση πριν από λίγους μήνες - όπως η τεχνολογία, το λιανικό εμπόριο και η αγορά ακινήτων - μειώνουν τον ρυθμό στις προσλήψεις.

«Οι άνθρωποι ακολούθησαν τα χρήματα και ανέλαβαν θέσεις εργασίας σε κλάδους που αναπτύσσονταν γρήγορα και προσέφεραν ανταγωνιστικούς μισθούς», εξηγεί ο Pollak. «Τώρα, πολλές από αυτές τις αγορές, όπως ο ενυπόθηκος δανεισμός ή τα ακίνητα, έχουν «παγώσει» εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των επιτοκίων».

Κάποιοι που άλλαξαν δουλειά μπορεί να δέχθηκαν νέες προσφορές με υψηλότερες αποδοχές χωρίς να εξετάσουν τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της εταιρείας και αν θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε υφεσιακές πιέσεις, επισημαίνει η Foster.

«Βλέπουμε το εκκρεμές να μετατοπίζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπου οι κλάδοι που ευημερούσαν είναι τώρα μερικοί από τους πιο ευάλωτους σε αναταράξεις κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης», λέει. «Σε μια ύφεση, το να έχεις υψηλότερες αποδοχές μπορεί να σε βάλει σε καλύτερη θέση στην αρχή, αλλά το ζήτημα βιωσιμότητας είναι αν θα κρατήσεις αυτή τη δουλειά μακροπρόθεσμα».

Τι πρέπει να κάνετε αν ανησυχείτε για την ασφάλεια της θέσης σας 

Αν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να χάσετε τη δουλειά σας σε ένα επικείμενο κύμα ύφεσης, η Foster συνιστά να σκεφτείτε τι προσφέρετε ως επαγγελματίας και πώς συμβάλλετε στο τελικό αποτέλεσμα της εταιρείας.

«Σκεφτείτε να ρωτήσετε τον διευθυντή σας ποιες δεξιότητες θα μπορούσατε να βελτιώσετε και ενισχύσετε τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να σας καταστήσουν «αναντικατάστατο». Η ενίσχυση των σχέσεών σας στο χώρο εργασίας, ιδίως με τους ανώτερους και τα στελέχη, θα σας δώσει επίσης μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη» λέει η Foster.

“Αν έχετε αποδείξει ότι είστε ένας σταθερός εργαζόμενος και τα ανώτερα στελέχη γνωρίζουν το όνομά σας, αυτή η αξιοπιστία μόνο να σας βοηθήσει μπορεί». 
 

Με πληροφορίες από CNBC

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Οικονομία / Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Τι ισχύει το καλοκαίρι του 2025 για τις θερινές άδειες στον ιδιωτικό τομέα – Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας, πόσο είναι, πώς επιμερίζεται και τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM
Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ