Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και στις αλλαγές που αυτό θα φέρει στην καθημερινότητα των εργαζόμενων αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας σχετικά με το εργασιακό 8ωρο ότι η συζήτηση γίνεται με αφορμή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

 

 «Πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και γίνεται εκτεταμένα χρήση στις άλλες χώρες. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές. Προβλέπεται μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας και ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

 

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε πως απαγορεύεται να συμβεί κάτι τέτοιο αν ο εργαζόμενος δεν το επιθυμεί. «Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες», σημείωσε.

 

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

 

Σχετικά με τη νέα ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα ξεκινήσει να τίθεται σε ισχύ στις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και στις μικρότερες, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως θεσπίζεται για να ελέγχει την χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων και θα καταγράφει τις υπερωρίες, προκειμένου αυτές να πληρώνονται στον εργαζόμενο. Για τις γονικές άδειες σημείωσε πως για πρώτη φορά θα θεσπίζεται άδεια πατρότητος για διάστημα 14 ημερών.

 

Σχετικά με την τηλεργασία, ανέφερε πως το νομοσχέδιο προβλέπει ρύθμιση για την τηλεργασία, η οποία προβλέπει πως την υποχρέωση του εργοδότη να πληρώνει για τον εξοπλισμό του εργαζόμενου, τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων (GDPR), αλλά και το δικαίωμα αποσύνδεσης. «Θα ορίζεται ρητά ότι από ένα σημείο και πέρα, που ισχύει με βάση τη συμφωνία των συνδικάτων και των εργοδοτών, ο εργαζόμενος θα αγνοεί e-mails κλπ», ανέφερε.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr