Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους και η υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους και η υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
0

Η ανάγκη μίας «σοβαρής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» σε συνδυασμό με την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων αποτελούν για το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τη συνταγή της επιτυχίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από τη μακροχρόνια κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Αυτό υπογραμμίζεται στην 5η Ενδιάμεση Έκθεση με τίτλο «Η παγίδα του χρέους» που δημοσίευσε το γραφείο της Βουλής που είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Ενώ η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και παρά το "κούρεμα" του PSI το 2012, η χώρα διανύει ήδη τον 7ο χρόνο ύφεσης, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 25%, το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 175% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία είναι σε υψηλότατα επίπεδα» επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της έκθεσης για να προσθέσουν: «Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις - που είναι άκρως απαραίτητες για την εγκαθίδρυση ενός νέου οικονομικού-παραγωγικού μοντέλου - έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ και η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Η ζοφερή αυτή κατάσταση αυξάνει και την αβεβαιότητα (σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο), δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο».

Επομένως, κατά το Γραφείο Προϋπολογισμού, η σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους θεωρείται απαραίτητη για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Ωστόσο, «μία αναδιάρθρωση χρέους, χωρίς βαθιές τομές, δεν θα βοηθήσει, καθώς σε μερικά χρόνια η χώρα θα βρίσκεται πάλι στην κόψη του ξυραφιού».

Επομένως, «η Ελλάδα πρέπει απαραιτήτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους και στην διακυβέρνηση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναφτάσει σε καταστάσεις χρεοκοπίας και αναξιοπιστίας», καταλήγουν.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Τουρισμός και εστίαση «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή – Πάνω από 300 «λουκέτα» και πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα υψηλή παραβατικότητα εντοπίστηκε και στις μισθώσεις ομπρελών και καθισμάτων σε παραλίες, με δεκάδες επιχειρήσεις να σφραγίζονται σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κέρκυρα, Σύρο, Σίφνο, Πόρο και Αίγινα
LIFO NEWSROOM
Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Οικονομία / Η ΕΕ αυξάνει τους δασμούς στο 50% για τις εισαγωγές χάλυβα – Τι σημαίνει για την αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει αύξηση των δασμών εισαγωγής χάλυβα στο 50% και μείωση των ποσοστώσεων σχεδόν στο μισό για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από φθηνές εισαγωγές, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM