Φόρος εισοδήματος: Σενάρια για 8 μηνιαίες δόσεις

Φόρος εισοδήματος: Σενάρια για 8 μηνιαίες δόσεις Facebook Twitter
Το κλειδί για την άνοδο της ελληνικής οικονομίας - Οι απώλειες από το lockdown
0

Ο Απρίλιος έκλεισε με τα έσοδα να υστερούν 17% από το στόχο, παρά το γενικό lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού. To κλειδί όμως για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας είναι οι διευκολύνσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Τώρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καλείται να αντιμετωπίσει τις απώλειες του Μαΐου, που σύμφωνα με υπολογισμούς διαμορφώνεται στα 1 με 1,4 δισ. ευρώ.

Αυτό ισοδυναμεί με υστέρηση 30- 40% έναντι του μηνιαίου στόχου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το economistas.

Αντίστοιχα, η «τρύπα» του Απριλίου είχε διαμορφωθεί γύρω στα 2 δισ ευρώ.

Βασικός πυλώνας για την ελληνική οικονομία είναι η άνοδος της αγοράς, η οποία μέχρι στιγμής φαίνεται αρκετά «σφιγμένη», με το λιανεμπόριο να μην ανταποκρίνεται προς το παρόν, παρά τις προσφορές στα προϊόντα.

Αντίθετα, ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται τα πρώτα στοιχεία από το μέτωπο της εστίασης, παρά το ότι σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, ένα ποσοστό της τάξης του 30% επέλεξε να μην ανοίξει και ένα 20% μοιάζει αναποφάσιστο για το μέλλον.

Με αυτά τα δεδομένα, η ροή των εσόδων θα εξαρτηθεί κι από την αγοραστική δύναμη των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν μετά από ένα lockdown μηνών.

«Κλειδί» σε μία τέτοια οικονομία, χαρακτηρίζονται οι διευκολύνσεις που προτίθεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών στην πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος.

Αν και η ημερομηνία καταβολής κλείδωσε στις 31 Ιουλίου για την πρώτη δόση, η εναλλακτική των περισσότερων από το σύνηθες, δόσεων αναμένεται να δώσει μία ανάσα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό για φέτος ο φόρος να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή ως και το Φεβρουάριο του 2021.

Εναλλακτικά, αλλά με τις ανάλογες προσαυξήσεις, υπάρχει και η δυνατότητα ρύθμισης ως και σε 24 δόσεις.

Με πληροφορίες του economistas

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς ο πόλεμος με το Ιράν εκτινάσσει τις τιμές της ενέργειας

Οικονομία / Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς ο πόλεμος με το Ιράν εκτινάσσει τις τιμές της ενέργειας

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύονται και οι επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ συνεχίζονται, οι ΗΠΑ επιτρέπουν προσωρινά την αγορά ρωσικού πετρελαίου εν πλω
THE LIFO TEAM
Αισχροκέρδεια στα καύσιμα: Πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες

Οικονομία / Αισχροκέρδεια στα καύσιμα: Πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους θα εντείνουν τους ελέγχους και θα εφαρμόσουν αυστηρά τα πρόστιμα, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ιδίως σε μια περίοδο διεθνούς κρίσης και αυξημένου ενεργειακού κόστους
THE LIFO TEAM