Φορολόγηση επιχειρήσεων: Οι χώρες με τους υψηλότερους και χαμηλότερους συντελεστές

Φορολόγηση επιχειρήσεων: Οι χώρες με τους υψηλότερους και χαμηλότερους συντελεστές Facebook Twitter
0

Οι υπουργοί Οικονομικών του G7 κατέληξαν σε συμφωνία το Σάββατο ώστε να καθιερωθεί ένας μίνιμουμ παγκόσμιος εταιρικός φόρος της τάξης του 15% τουλάχιστον.

Όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ένας τέτοιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα δώσει τέλος στην «κούρσα προς τον πάτο» στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και θα «διασφαλίσει τη δικαιοσύνη για τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».

Φορολόγηση επιχειρήσεων: Οι χώρες με τους υψηλότερους και χαμηλότερους συντελεστές Facebook Twitter

Οι διεθνείς οικονομίες αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια την πρόκληση της φορολόγησης των μεγάλων πολυεθνικών, όπως είναι οι γίγαντες της τεχνολογίας Facebook και Google, που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Κοινή πρακτική πολλών πολυεθνικών, κυρίως στον τομέα των λογισμικών, είναι να δηλώνουν τα έσοδά τους σε χώρες χαμηλών φορολογικών συντελεστών, ανεξάρτητα από το πού πραγματοποιήθηκαν οι αντίστοιχες πωλήσεις. Αυτό επιτρέπει στους κολοσσούς να αποφεύγουν τη μεγάλη φορολογία στις χώρες που εδρεύουν. Σύμφωνα με το Reuters, ο μίνιμουμ παγκόσμιος εταιρικός φόρος θα αναγκάσει τις πολυεθνικές να πληρώσουν 50-80 δισ. δολάρια σε πρόσθετους φόρους.

Φορολόγηση επιχειρήσεων: Οι χώρες με τους υψηλότερους και χαμηλότερους συντελεστές Facebook Twitter

Γενικά, χώρες της Αφρικής και της Ν. Αμερικής εφαρμόζουν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία των Tax Foundation, ΟΟΣΑ και KPMG, συγκριτικά με χώρες της ΕΕ και της Ασίας.

Χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές ισχύουν συνήθως σε μικρές χώρες, όπως η Βουλγαρία και το Λιχτενστάιν. Στην Ελλάδα, ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 24%. Περίπου 15 χώρες δεν εφαρμόζουν κανένα γενικό φόρο για τα έσοδα των επιχειρήσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι Βερμούδες, τα Νησιά Κέιμαν και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Οι δικαιοδοσίες αυτές, γνωστές και ως «φορολογικοί παράδεισοι», ωφελούνται από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκεί δραστηριότητες των πολυεθνικών και οι θυγατρικές τους.

Πολλοί ειδικοί μάλιστα εκτιμούν ότι οι φορολογικοί παράδεισοι δεν θα πάψουν να υπάρχουν. «Είναι ασαφές το πού θα ισορροπήσουν τα πράγματα σε μερικά χρόνια. Ίσως ακόμα να υπάρχουν ευκαιρίες για φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή ή για αλλαγές στους κανόνες από κάποιες χώρες, με τρόπο που να ανεβαίνουν στις προτιμήσεις», εξηγεί στο CNBC ο Daniel Bunn, αντιπρόεδρος αρμόδιος των παγκόσμιων πρότζεκτ του Tax Foundation.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ