Φορολογία: Αλλαγές για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα ακίνητα

Φορολογία: Αλλαγές για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα ακίνητα Facebook Twitter
0

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (201Α/ 12.1.2.2019) ο νέος φορολογικός νόμος με αλλαγές για τα φυσικά πρόσωπα, τις επιχειρήσεις, τα ακίνητα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Για τις δαπάνες με ηλεκτρονικές πληρωμές, το ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό αυξάνεται στο 30% του εισοδήματος καθώς σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται ποινή της τάξεως του 22%. Όσοι ωστόσο έχουν δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό ή δίνουν το 60% του εισοδήματος τους σε φόρους, δάνεια ή και ενοίκια θα απαλλάσσονται εντελώς από την υποχρέωση του 30%.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% για τα νοικοκυριά, από το 22% και οφέλη για συνταξιούχους όλων των ταμείων από τον Ιανουάριο.

Μικρές αυξήσεις σε μισθωτούς

Όσοι μισθωτοί του δημόσιου τομέα λαμβάνουν περισσότερα από 617 ευρώ κάθε μήνα και δεν έχουν παιδιά, θα έχουν αύξηση το επόμενο έτος έως 14,75 ευρώ τον μήνα. Με παιδιά, η αύξηση ανέρχεται στα 13,33 ευρώ τον μήνα (ένα παιδί και εισόδημα πάνω από 633 ευρώ), ή σε 16,67 ευρώ (δύο παιδιά και αποδοχές 700 ευρώ τον μήνα). Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά θα δουν τον Ιανουάριο αύξηση έως 12,64 ευρώ, έως 11,43 ευρώ εάν έχουν ένα παιδί, ή 14,29 ευρώ εάν έχουν δύο παιδιά. Τα ποσά αυξάνονται όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παιδιών (επιπλέον 18 ευρώ τον μήνα, ή 220 ευρώ ετησίως για κάθε επιπλέον παιδί). Παράλληλα, μειώνεται στο 5% ο φόρος στα μερίσματα και στο 24% για τις επιχειρήσεις.

Για τα ακίνητα 

Για τα ακίνητα προβλέπεται «πάγωμα» του ΦΠΑ, αναστολή του φόρου υπεραξίας και εκπτώσεις φόρου για δαπάνες ανακαίνισης.  Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, μέρος των δαπανών για εργασίες και υπηρεσίες ανακαίνισης (εξαιρούνται οι αγορές υλικών) θα επιστρέφεται ως μείωση φόρου το επόμενο έτος και σε βάθος 4ετίας. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια: για δαπάνες που θα γίνουν την περίοδο 2020- 2022 και για εισοδήματα που θα δηλωθούν στην τριετία 2021- 2023, κατά τα οποία και θα εκπίπτει το 40% της δαπάνης από τον φόρο (επιμεριζόμενο σε 4 χρόνια συνολικά).

Για τα μικρο-χρέη έως 10 ευρώ

Παράλληλα διαγράφονται εφάπαξ όλα τα υπόλοιπα οφειλών στην εφορία ύψους έως 10 ευρώ, συνολικά ανά οφειλέτη ή νομικό πρόσωπο ενώ δρομολογείται η περιοδική διαγραφή απλήρωτων μικροχρεών κάτω του 1 ευρώ, «ώστε να μην σωρεύονται άχρηστα βάρη».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ