Financial Times: Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο το 2018 - «Κλειδί» η ελάφρυνση χρέους

Financial Times: Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο το 2018 - «Κλειδί» η ελάφρυνση χρέους Facebook Twitter
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
0

Η Ελλάδα ενδέχεται να μπορέσει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος, αναφέρει σε έκθεσή της η HSBC, σε μία ένδειξη του πόσο έχει προχωρήσει η Ευρωζώνη από το απόγειο της κρίσης χρέους το 2011.

Η Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο επανέκτησε την πρόσβαση στις αγορές, με την εικόνα της οικονομίας να φαίνεται λιγότερο δραματική, ενώ θα μπορέσει να έχει αρκετά ταμειακά διαθέσιμα τον Αύγουστο προκειμένου να αυτοχρηματοδοτείται «για τον επόμενο χρόνο περίπου», ανέφερε ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, Ευρωπαίος οικονομολόγος στην HSBC.

«Για αρκετά χρόνια, υπήρχε ανησυχία για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όμως, έχοντας επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές τον περσινό χρόνο, το 2018 η χώρα μπορεί αντιθέτως να εξέλθει του προγράμματος διάσωσης, μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια και εννέα υπουργούς Οικονομικών», ανέφερε.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει μία «καθαρή έξοδο», χωρίς ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα (follow up).

«Μία "καθαρή έξοδος" μπορεί να είναι εφικτή, τουλάχιστον για μία περίοδο. Όμως ένα προληπτικό πρόγραμμα, ή τουλάχιστον μία "ενισχυμένη" τυπική εποπτεία μετά το πρόγραμμα, μπορεί να είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν επιλέξιμα για τα προγράμματα αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ», σημείωσε ο κ. Μπαλμπόνι.

Εάν η Ελλάδα καταφέρει να προχωρήσει πέρα από τη σειρά των προγραμμάτων διάσωσης που έχει λάβει τα τελευταία οκτώ χρόνια από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτό θα σηματοδοτούσε το πιο πρόσφατο σημάδι ανάπτυξης για μία από τις χώρες που «χτυπήθηκαν» άγρια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

  

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν 26,5% το 2014, με την ανεργία νέων να αγγίζει το 52,4% εκείνη τη χρονιά. Τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, ο συνολικός δείκτης της ανεργίας μειώθηκε στο 20,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Εν τω μεταξύ, η ανάκαμψη της Ελλάδας συνεχίζει να «ανεβάζει ταχύτητα». Με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται με ρυθμό 0,3% σε τριμηνιαία βάση το γ' τρίμηνο του 2017, η χώρα για πρώτη φορά από το 2006 «είδε» τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και φαίνεται πως βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης της καλύτερης ετήσιας επίδοσης από το 2007, σύμφωνα με την HSBC.

Οι οικονομικές και πολιτικές βελτιώσεις επέτρεψαν στην Ελλάδα να βγει επιτυχώς στις αγορές τον Ιούλιο του 2017, για πρώτη φορά από το 2014. Πώλησε πενταετές ομόλογο τον Ιούλιο και ξεκίνησε ανταλλαγή χρεών τον Νοέμβριο.

Επιπλέον ο κ. Μπαλμπόνι σημειώνει ότι «η Ελλάδα απέχει ακόμα πολύ από μια αξιολόγηση σε επενδυτική βαθμίδα και εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ». Καθώς η τέταρτη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει το β' τρίμηνο φέτος και το Eurogroup έχει αναβάλει την όποια ελάφρυνση χρέους για μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, η συμμετοχή στο QE παραμένει κάπως απόμακρη. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την πιθανή περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, τουλάχιστον για την ώρα.

Πιο σημαντικό είναι αν η χώρα μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμο τρόπο και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα χρέους. Τώρα το 80% του ελληνικού χρέους ανήκει στην ευρωζώνη. Η ανάλυση της HSBC υπονοεί ότι χωρίς σημαντική ελάφρυνση χρέους, η Ελλάδα δεν θα καλύψει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Επιπλέον, με βάση κάποιες λογικές υποθέσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, το ελληνικό χρέος δεν θα σταθεροποιηθεί, καθώς τα φθηνά δάνεια της Ε.Ε. θα αντικαθίστανται από περισσότερο ακριβά ομόλογα.

Πηγή: Financial Times

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM