Financial Times: Η ΕΕ θα τερματίσει τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας μετά από 12 χρόνια αναταραχής

Financial Times: Η ΕΕ θα τερματίσει τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας μετά από 12 χρόνια αναταραχής Facebook Twitter
0

Στο τέλος του ενισχυμένου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας αναφέρονται οι Financial Times.

Σε σχετικό δημοσίευμα, αναφέρεται σε όλα τα στάδια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα από το 2010 υπογραμμίζοντας ότι μετά το πιο πρόσφατο ταξίδι αξιωματούχων της ΕΕ στην Αθήνα τον Απρίλιο, η Επιτροπή σημείωσε πως η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα προβλέπεται να αγγίξει στο 3,5% το 2022 και στο 3,1% το 2023, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας και το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να θέσει τέλος στον ενισχυμένο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτώντας το τέλος της κρίσης χρέους, η οποία προκλήθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή του 2008 που παραλίγο να ωθήσει τη χώρα να βγει από την ευρωζώνη.»

«Μετά το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008, η Ελλάδα βυθίστηκε σε κρίση χρέους που οδήγησε σε προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αρχής γενομένης από το 2010. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που ακολούθησε, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο και το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών μειώθηκε κατά ένα τρίτο, με φόντο τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε η λεγόμενη "τρόικα" των θεσμών που περιλάμβανε την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» σημειώνουν οι FT.  «Χιλιάδες νέοι Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα σε αναζήτηση εργασίας, καθώς η ανεργία στη χώρα κορυφώθηκε στο 27,8% το 2013, ενώ η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε δραστικές περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση σε αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια.»

«Οι αυστηροί όροι του προγράμματος διάσωσης, που υπαγορεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία, παραλίγο να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης το 2015, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε τους όρους σε δημοψήφισμα στον ελληνικό πληθυσμό. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους όρους του πακέτου βοήθειας, αλλά ο Τσίπρας εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις παρά το αποτέλεσμα», συνεχίζουν οι FT.

«Η ανακοίνωση του τέλους του αυστηρού προγράμματος παρακολούθησης έρχεται καθώς η ΕΚΤ θέτει σε εφαρμογή μηχανισμούς για να αποτρέψει μια δεύτερη κατάρρευση της οικονομίας της ευρωζώνης. Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011 και έχει επικεντρώσει την επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν στις χώρες του νότου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.»

Σε επιστολή του σήμερα προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει «εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής» που ανέλαβε στο Eurogroup των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης και «πέτυχε την αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων» παρά τον αντίκτυπο της Covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έγραψε στο Twitter ότι η ανακοίνωση «σηματοδοτεί την επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου για την Ελλάδα».

Η επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τους προϋπολογισμούς και των 27 κρατών μελών, εποπτεύει τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα διάσωσης.

Η ανακοίνωση για το τέλος του προγράμματος αυστηρής παρακολούθησης γίνεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει μηχανισμούς για να αποτρέψει μια δεύτερη κατάρρευση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η Επιτροπή ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της ότι ο κίνδυνος «δευτερογενών επιπτώσεων στην οικονομία της ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά» και ότι η πιο λεπτομερής παρακολούθηση «δεν δικαιολογείται πλέον».

Σε απαντητική επιστολή προς τον Επίτροπο Τζεντιλόνι, ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε έξι βασικούς τομείς -- δημοσιονομική πολιτική, κοινωνική πρόνοια, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αγορές εργασίας, ιδιωτικοποίηση και δημόσια διοίκηση — οι οποίες «έθεσαν σε εφαρμογή μια σταθερή πλατφόρμα για να επιτύχει η Ελλάδα βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ