Explainer: Γιατί τα ενοίκια των φοιτητικών σπιτιών είναι «απλησίαστα»; Οι τιμές ρεκόρ στις μεγάλες πόλεις

Explainer: Γιατί τα ενοίκια των φοιτητικών σπιτιών είναι «απλησίαστα»; Οι τιμές ρεκόρ στις μεγάλες πόλεις Facebook Twitter
0

Τι συμβαίνει με τα φοιτητικά ενοίκια στην Ελλάδα;

Ό,τι συμβαίνει και γενικά με τα ενοικιαζόμενα σπίτια στη χώρα: η προσφορά είναι πλέον μικρότερη εξαιτίας του μοντέλου βραχυχρόνιας μίσθωσης που υπόσχεται μεγαλύτερα κέρδη. Κοινώς τα διαθέσιμα σπίτια για μόνιμη ενοικίαση είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η ζήτηση παραμένει σταθερή, οπότε οι τιμές αυξάνονται. 

Άρα πολλοί ιδιοκτήτες αλλάζουν τακτική για τα μικρά διαμερίσματα και σπίτια;

Ναι και αυτό προκαλεί προβλήματα με δύο τρόπους, ανάλογα με την περιοχή.

Δηλαδή;

Πρώτον, στις επαρχιακές πόλεις τα διαθέσιμα φοιτητικά σπίτια είναι πλέον ελάχιστα, αφού τα περισσότερα νοικιάζονται «με τη μέρα» μέσω Airbnb και, δεύτερον, στην Αθήνα που υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα σπίτια, οι τιμές ενοικίασης έχουν εκτιναχτεί στα ύψη σε σχέση με πέρυσι και για πολλούς φοιτητές οι τιμές είναι απλησίαστες. 

Για τι αυξήσεις μιλάμε;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, σε πανελλαδική κλίμακα, η μέση τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έχει αυξηθεί κατά 7,7% σε σχέση με το 2021. 

Δηλαδή πόσο πάει μια γκαρσονιέρα 40 τετραγωνικών μέτρων;

Πάνω-κάτω 332 ευρώ. Γενικά η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνεται στα 8,3 ευρώ. Φυσικά οι τιμές διαφοροποιούνται κατακόρυφα ανάλογα με την περιοχή. 

Στην Αθήνα που κυμαίνονται οι τιμές;

Για τις γειτονιές γύρω από τα πανεπιστήμια το κόστος σκαρφαλώνει πάνω από τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε Ιλίσια και Γουδή, για παράδειγμα οι τιμές είναι αντίστοιχα 10,7-10,8 ευρώ/τμ. Ένα στούντιο έως 65τ.μ θα κοστίζει το μήνα 450 με 500 ευρώ. Όσο για περιοχές όπως το Κουκάκι, υπολόγιζε γύρω στα 600 ευρώ - μόνο το νοίκι πάντα. Βάλε κοινόχρηστα και λογαριασμού... Στου Ζωγράφου που υπάρχουν πολλά φοιτητικά σπίτια, οι οικογένειες των σπουδαστών θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αύξηση έως και 12%. 

Έχει ξαναδεί η πρωτεύουσα τόσο έντονες αυξητικές τάσεις στα φοιτητικά νοίκια;

Μάλλον όχι, αν δεχτούμε την άποψη ειδικών του χώρου που κάνουν λόγο για ιστορικά ρεκόρ. 

Τι ισχύει στη Θεσσαλονίκη; 

Για τους φοιτητές που θα σπουδάζουν στη συμπρωτεύουσα, η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στα 8,5 ευρώ/τμ, με αύξηση περίπου 4% σε σχέση με το 2021. Η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος είναι οι σχετικά πιο φτηνές περιοχές με περίπου 300 ευρώ νοίκι για στούντιο έως 65τ.μ. Όσο κατευθυνόμαστε προς παλιά και νέα Παραλία οι τιμές ανεβαίνουν έως τα 430 με 450 ευρώ -κατά μέσο όρο πάντα. 

Ποια είναι η εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Εξαρτάται από το πόσο τουριστική και δημοφιλής είναι η κάθε περιοχή για τους τουρίστες

Δωσ' μου τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα...

Τα ακριβότερα φοιτητικά σπίτια είναι σε περιοχές όπως η Κέρκυρα (10,7 ευρώ ανά τμ), τα Χανιά (10 ευρώ/τμ), το Ρέθυμνο (9,2 ευρώ/τμ), η Πρέβεζα (8,8 ευρώ/τμ), το Ηράκλειο (8,4 ευρώ/τμ) και ο Βόλος (8,1 ευρώ/τμ).

Και ποιες είναι οι πιο φτηνές περιοχές;

Το Διδυμότειχο (4,4 ευρώ/τμ), η Καστοριά (5,1 ευρώ/τμ), η Σπάρτη (5,2 ευρώ/τμ), η Φλώρινα (5,3 ευρώ/τμ), η Λαμία και το Μεσολόγγι (5,5 ευρώ/τμ αμφότερα) και οι Σέρρες (5,6 ευρώ/τμ). 

Φοιτητική ζωή δύο ταχυτήτων λοιπόν...

Και ενώ το κόστος διαβίωσης αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερο από πέρυσι, αν αναλογιστεί κανείς το κόστος σίτισης και θέρμανσης εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος για χιλιάδες νέους φοιτητές, που είχαν περάσει τα «καλύτερα μαθητικά τους χρόνια» μέσα στην πανδημία.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM