Σε υψηλό δεκαετίας αναμένεται να φτάσει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. 

 

Συγκεκριμένα, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, από 3% τον Αύγουστο. Η αύξηση αυτή στον πληθωρισμό- που ξεπερνά τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών της ενέργειας τον προηγούμενο μήνα (17,4% έναντι 15,4% τον Αύγουστο), σύμφωνα με τη Eurostat. 

 

Την αύξηση αυτή ακολούθησαν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,1%, έναντι 2,6% τον Αύγουστο), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (2,1%, έναντι 2% τον Αύγουστο) και οι υπηρεσίες (1,7%, έναντι 1,1% τον Αύγουστο).

 

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1%- από 1,2% τον Αύγουστο. Η χώρα μας έχει μαζί με τη Φιλανδία το δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, μετά την Πορτογαλία (1,3%).

 

Στον αντίποδα, το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφεται τον Σεπτέμβριο στην Εσθονία (6,4%), τη Λιθουανία (6,3%), τη Σλοβακία (5,1%), τη Λετονία (4,6%), την Ισπανία και το Λουξεμβούργο (4%).

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ