Eurostat: Χρεωμένοι σχεδόν οι μισοί Έλληνες - Ποιες πληρωμές καθυστερούν

Eurostat: Χρεωμένοι σχεδόν οι μισοί Έλληνες - Ποιες πληρωμές καθυστερούν Facebook Twitter
0

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες πληρώνουν με καθυστέρηση στεγαστικά δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και άλλες μηνιαίες υποχρεώσεις, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat που βγήκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 2016, το 10,4% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) καθυστερούσε στις πληρωμές στεγαστικού δανείου, του ενοικίου ή άλλες υποχρεώσεις, οι οποίες συνήθως πληρώνονται ως μηνιαίες δόσεις.

Με άλλα λόγια, ένας στους δέκα ανθρώπους στην Ε.Ε . διέθετε τέτοιου είδους οφειλές και καθυστερήσεις πληρωμών το 2016.

Στην Ελλάδα όμως, σχεδόν το μισό του πληθυσμού (47.9%) καθυστερεί στις πληρωμές τέτοιων υποχρεώσεων.

Στην επόμενη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, με σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της (34,2%) να πληρώνει καθυστερημένα τις υποχρεώσεις του ενώ ακολουθεί η Κύπρος με 26,6% και η Κροατία με 26,4%.

Eurostat: Χρεωμένοι σχεδόν οι μισοί Έλληνες - Ποιες πληρωμές καθυστερούν Facebook Twitter

Στην αντίθετη πλευρά βρίσκονται τα μισά (14 από τα 28) των κρατών μελών της Ε.Ε., στα οποία καταγράφεται λιγότερο από 10 % του πληθυσμού τους να καθυστερεί σε πληρωμές τέτοιου είδους. Τα μικρότερα ποσοστά σημειώνονται στην Ολλανδία (5%), στην Τσεχία (4,4%) και στη Γερμανία (4,2%).

Αναφορικά με τις καθυστερούμενες οφειλές για πληρωμές υποθηκών ή ενοικίων, το ποσοστό ανερχόταν σε 3,5% στην Ε.Ε. Οι άνθρωποι που ζουν σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα μέλη (παιδιά) (4,8%) είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση σε σχέση με αυτούς χωρίς εξαρτώμενα παιδιά (2,3%).

Τριπλασιάστηκε το ποσοστό των Ελλήνων που χρωστάνε στεγαστικά και ενοίκια

Η ίδια εικόνα προκύπτει όταν εξετάζονται τα στοιχεία που αφορούν μόνο στις δόσεις των στεγαστικών δανείων και των ενοικίων. Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στα κράτη –μέλη της Ε.Ε., με το 15,3% του συνολικού πληθυσμού να έχει χρέη τέτοιου είδους για το 2016.

Το επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στην Κύπρο (8,6%), ενώ ακολουθεί η Ισπανία και η Γαλλία (5,2%), η Ουγγαρία (5,1%), η Φινλανδία (4,9%) και η Ιταλία (4,2%).

Αντίθετα, το ποσοστό του πληθυσμού με καθυστερημένα χρέη ήταν κάτω από 2% σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ: Εσθονία (1,8%), Γερμανία (1,6%), Ιρλανδία και Λιθουανία (και 1,4%), Κροατία και Πολωνία Ρουμανία (0,9%).

Ωστόσο, αυτά τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να σχετίζονται εν μέρει με το μικρό ποσοστό του πληθυσμού που είχε υποθήκη ή ενοίκιο σε τιμές αγοράς, υποδεικνύοντας ότι είχαν ήδη πληρώσει την υποθήκη τους ή δεν πληρώνουν ενοίκιο σε τιμές αγοράς.

Eurostat: Χρεωμένοι σχεδόν οι μισοί Έλληνες - Ποιες πληρωμές καθυστερούν Facebook Twitter

Σε σύγκριση με το 2008, το ποσοστό του πληθυσμού που έμεινε πίσω με τα στεγαστικά δάνεια ή τις πληρωμές μισθωμάτων σχεδόν τριπλασιάστηκε στην Ελλάδα από 5,5% σε 15,3%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε στην Κύπρο (από 3,4% το 2008 σε 8,6% το 2016 ), καθώς και στο Λουξεμβούργο (από 1,1% έως 2,7%) και στην Πολωνία (από 0,6% έως 1,3%).

Ωστόσο, για το Λουξεμβούργο και την Πολωνία, το συνολικό μερίδιο του πληθυσμού που χρωστάει παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Πηγή: Eurostat

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο εργαζόμενοι στην επαρχία και βραχυχρόνια μίσθωση

Οικονομία / Στεγαστικό: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο εργαζόμενοι στην επαρχία και βραχυχρόνια μίσθωση

Όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα εγκαταλελειμμένα ή ημιτελή κτίσματα
THE LIFO TEAM
ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

Οικονομία / Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία πέντε εταιρειών πετρελαιοειδών - Το άτομο που τις ελέγχει και η σχέση με τη Ρωσία

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα λάβει μέριμνα για τους εργαζόμενους στις εταιρείες προκειμένου να απελευθερωθούν τα αναγκαία κεφάλαια για να πληρωθούν οι μισθοί
THE LIFO TEAM
Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη μοιάζει με «νέα πανδημία», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Οικονομία / Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη μοιάζει με «νέα πανδημία», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Ο Ζάουμε Κολμπόνι, μαζί με άλλους 16 δημάρχους ευρωπαϊκών πόλεων, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει έκτακτους πόρους για την κατασκευή προσιτών κατοικιών
THE LIFO TEAM