Συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο περιθώριο του Eurogroup.

 

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διέκοψαν προσωρινά τη συζήτηση για την Ελλάδα, έχοντας καταλήξει στο 90% της απόφασης και θα επανέλθουν στο ζήτημα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των υπολοίπων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Εurogroup. Να σημειωθεί πως η διακοπή της συζήτησης δεν συνιστά εμπλοκή.

 

Το ζήτημα που δεν έχει κλείσει είναι η αναλογία επιμήκυνσης λήξεων δανείων EFSF και μεγέθους του δημοσιονομικού μαξιλαριού, δύο από τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους και εξασφάλισης της Ελλάδας έναντι των αγορών.

 

Νωρίτερα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας για το σημερινό Eurogroup, δήλωσε: «Είναι φανταστικό. Θέλω να τονίσω ότι - ας σκεφτούμε μόλις για ένα λεπτό τι θα συμβεί εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε λύση την Πέμπτη. Ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου; Τα πράγματα δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Δεν είναι "προμαγειρεμένο", αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο», δηλώνει ο Επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι «αισθανόμαστε ότι υπάρχει μία κοινή θέληση για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.... είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε τα συστατικά στοιχεία για να καταλήξουμε. Όχι, στην πραγματικότητα είμαι σίγουρος».

 

Επισημαίνεται ότι ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να αποφασισθούν σήμερα, είναι το ύψος της τελικής καταβολής στην Ελλάδα - μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ - και η αποπληρωμή ακριβών δανείων, όπως αυτά του ΔΝΤ.

 

Το σημερινό Eurogroup και οι αποφάσεις που πρόκειται να λάβει για την Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βελγικού Τύπου καθώς και των εξειδικευμένων στα ευρωπαϊκά θέματα μέσων ενημέρωσης.

 

Ο EUObserver αναφέρει ότι η Γερμανία έχει αποκομίσει σημαντικό κέρδος από την ελληνική δημοσιονομική κρίση εισπράττοντας περίπου 2,9 δισ. ευρώ σε τόκους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική κυβέρνηση σε συνέχεια κοινοβουλευτικής επερώτησης από το Κόμμα των Πρασίνων.

 

«Αντίθετα με όλους τους δεξιούς μύθους, η Γερμανία έχει επωφεληθεί τα μάλα από την κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε βουλευτής των Πρασίνων στο περιοδικό Spiegel.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr