Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς υποθήκες

Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς υποθήκες Facebook Twitter
EPA
0

Μία, σημαντική, εκκρεμότητα απομένει για να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση δανείων έως 25.000 ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις (υποθήκες), σε μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, κοινωνικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο, αλλά απομένει να αποσαφηνιστεί το οριστικό πλαίσιο εποπτείας και αδειοδότησης των οργανισμών μικροπιστώσεων που θα δημιουργηθούν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Euro2day. Τα δάνεια θα χορηγούνται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, με ελάχιστη διάρκεια αποπληρωμής τους 12 μήνες και μέγιστη τα 10 χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει ως αδειοδοτικό και εποπτικό φορέα την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία όμως φαίνεται να μην επιθυμεί την ανάληψη ενός τέτοιου ρόλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λόγω των ενστάσεων που είχε εκφράσει η ΕΚΤ στις αρχές του 2019 για το ζήτημα.

Τα δάνεια αυτά θα χορηγούνται από οργανισμούς που θα συσταθούν για αυτό τον λόγο- π.χ. εταιρείες, φορείς, επιμελητήρια, οργανώσεις- αλλά οι τράπεζες μένουν εκτός, καθώς δεν επιτρέπεται να δανείσουν χωρίς εξασφαλίσεις. Όμως, θα μπορούν να παράσχουν τέτοιου τύπου δάνεια όταν υπάρχουν οι ανάλογες εγγυήσεις, όπως για παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Τα δάνεια και οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day, οι μορφές δανείων που θα χορηγούνται είναι:

Επιχειρηματικές μικροχρηματοδοτήσεις

 • όλες οι μορφές πιστώσεων έως το όριο των 25.000 ευρώ που χορηγούνται είτε για τη κάλυψη επενδυτικών αναγκών, είτε ως κεφάλαιο κίνησης,
 • προϊόντα χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 25.000 ευρώ, για την απόκτηση εξοπλισμού,
 • αυτοτελείς εγγυήσεις έως το όριο των 25.000 ευρώ, οι οποίες δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηματοδοτικά ιδρύματα.

Προσωπικές μικροχρηματοδοτήσεις

 • για εκπαιδευτικούς σκοπούς έως 10.000 ευρώ
 • για την ενίσχυση δημόσιων πολιτικών ή με σκοπό την κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων έως το ποσό των 25.000 ευρώ, που αφορούν ιδίως την αντιμετώπιση των ακόλουθων καταστάσεων: ανεργία, αναστολή ή μείωση του χρόνου εργασίας για λόγους που δεν οφείλονται στη δική τους βούληση

Οι δικαιούχοι

Επιχειρηματικές μικροχρηματοδοτήσεις

 • πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις
 • φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων
 • ελεύθεροι επαγγελματίες
 • φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Προσωπικές μικροχρηματοδοτήσεις

 • φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών
 • δικαιούχοι προγραμμάτων εφαρμογής δημόσιας πολιτικής
 • ευάλωτες κοινωνικά ομάδες
Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Saudi Aramco: Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου «στοιχηματίζει» πως η βενζίνη δεν πρόκειται να καταρηγθεί

Οικονομία / Saudi Aramco: Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου «στοιχηματίζει» πως η βενζίνη δεν πρόκειται να καταργηθεί

Η Saudi Aramco λέει ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα υπάρχουν για «πολύ, πολύ καιρό» καθώς ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τέτοια οχήματα «και μετά το 2040»
LIFO NEWSROOM