Ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η τάση εξ αποστάσεως εργασίας λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

 

Σύμφωνα με έρευνα της Strategy Analytics, ο αριθμός των ατόμων, που εργάζονται από το σπίτι, μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 300%, σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας, κάτι που αναμένεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο της απασχόλησης, εγχώριας και παγκόσμιας.

 

Η εκτεταμένη τηλεργασία αναμένεται να έχει συνέπειες στο εργασιακό και όχι μόνο περιβάλλονο. Για παράδειγμα, θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση δισεκατομμυρίων ταξιδιών και μετακινήσεων των εργαζομένων, αλλά και τη σταδιακή εγκατάλειψη των φυσικών εργασιακών χώρων γραφείων. 

 

Οι κατηγορίες των τηλε-εργαζόμενων

 

Η ανάλυση της Strategy Analytics -από 9.000 διαδικτυακές συνεντεύξεις σε ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο- βασίζεται στην εμφάνιση τεσσάρων νέων κατηγοριών εργαζομένων.

 

  • Οι ομάδα "City Escapees" αντιπροσωπεύει το 24% των εργαζομένων: τους αρέσει να εργάζονται από το σπίτι και οι μισοί από αυτούς θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν για πάντα.
  • Οι "Family Jugglers" αποτελούν το 30% του συνόλου των εργαζομένων και δεν είναι τόσο θετικοί ως προς την εργασία από το σπίτι.
  • Οι "Struggling Commuters" αντιπροσωπεύουν το 37% του συνόλου και είναι εργαζόμενοι χαμηλότερου εισοδήματος στο λιανικό εμπόριο, την υγεία και τη μεταποίηση, που είναι απίθανο να συνεχίσουν να τηλε-εργάζονται και στο μέλλον.
  • Οι "Teleworking Lifers" ήταν πάντα εργαζόμενοι εξ αποστάσεως και αντιπροσωπεύουν το 9% των εργαζομένων.

 

«Η εργασία από το σπίτι έχει σίγουρα προβληματικά σημεία, όπως η απομόνωση, η έλλειψη κοινωνικοποίησης, οι δυσκολίες στην επικοινωνία για ορισμένους υπαλλήλους. Αλλά αυτά τα προβλήματα δεν θεωρούνται τόσο σημαντικά, όσο τα οφέλη, που εξασφαλίζει η εξ αποστάσεως εργασία», σημειώνουν οι αναλυτές.

 

Με πληροφορίες από ΣΕΠΕ 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr