Την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, σε ό,τι αφορά την περικοπή των συντάξεων και την κατάργηση του αφορολόγητου, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. 

 

«Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει συμφωνηθεί εδώ και αρκετό καιρό. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να δανειστεί με λογικά επιτόκια, να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Έτσι, θα αναπτύξει πολιτικές πιο φιλικές προς την ανάπτυξη και χωρίς αποκλεισμούς. Και σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε πως η εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων του 2019 και του 2020 κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς απελευθερώνει δημοσιονομικό χώρο για κοινωνικές δαπάνες και μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση», εξήγησε.

 

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις τόνισε ωστόσο πως το Ταμείο δεν συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα και οι όποιες αποφάσεις για τα δημοσιονομικά εξαρτώνται από την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της.

 

Σχετικά με το ζήτημα της πρόωρης εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ, ο Τζέρι Ράις παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες: «Είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουν οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της διαχείρισης χρέους», σχολίασε.

 

Κατά τον ίδιο πάντως η Ελλάδα είναι σε θέση ισχύος λόγω της συμφωνίας για το χρέος και του ταμειακού αποθέματος. «σίγουρα έχουν πολλές επιλογές (...) επομένως θα μπορούσαμε να επιδείξουμε υπομονή».