Επιδότηση στα καύσιμα: Πώς και ποιοι θα πάρουν το έκτακτο επίδομα- Αναλυτικά τα ποσά για τους δικαιούχους

Επιδότηση στα καύσιμα: Πώς και ποιοι θα πάρουν το έκτακτο επίδομα- Αναλυτικά τα ποσά για τους δικαιούχους Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα στα καύσιμα. Οι δικαιούχοι θα επιλέγονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια ενώ θα χρειάζεται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο gov.gr.

Σύμφωνα με τα μέτρα στήριξη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η επιδότηση για αυτοκίνητο αφορά σε 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνολικά η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ, με επιδότηση στα 28 λεπτά το λίτρο.

Για τους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ, αντίστοιχα, σε νησιωτική περιοχή.

Για την καταβολή της ενίσχυσης, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης είναι το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και ασφαλισμένο.

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. 

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας, στα πρότυπα του freedom pass, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για όσους που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατίθεμαι σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική κάρτα καλύπτει όλα τα καύσιμα ακόμα κα το υγραέριο.

Για το πετρέλαιο κίνησης, η επιδότηση στην τιμή της πώλησης του πετρελαίου που θα γίνεται στην πηγή (στην αντλία) για τον μήνα Απρίλιο. Το μέτρο αφορά όλους τους αγρότες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης.

Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές, από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. 

Επιπλέον, ανακοινώθηκε μηδενικός συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ανά χιλιόλιτρο, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία και από ένα αγροτικό μηχάνημα. Το εν λόγω μέτρο αφορά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου και έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Επίσης, σε ότι αφορά στα μέτρα στήριξη ανακοινώθηκε και αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Το μέτρο αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλάθι των παιχνιδιών»: «Κοντά σε συμφωνία» λέει ο Γεωργιάδης - Συγκρατημένες φέτος οι αγορές των γιορτών

Οικονομία / «Καλάθι των παιχνιδιών»: «Κοντά σε συμφωνία» λέει ο Γεωργιάδης - Συγκρατημένες φέτος οι αγορές των γιορτών

Το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης ενώ το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και παντοπωλείου
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ