Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης παγκοσμίως προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης παγκοσμίως προβλέπει ο ΟΟΣΑ Facebook Twitter
0

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 στο 2,9% από 3,1% πέρυσι προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του (Interim Economic Outlook). Για το 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρά στο 3,2%, ποσοστό που είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που ήταν ιστορικά ο κανόνας. Συνολικά, η νέα πρόβλεψη του ΟΟΣΑ δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από την πρόβλεψη που έκανε τον Ιούνιο, όταν προέβλεπε ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ 3% για το 2016 και 3,3% για το 2017, καθώς οι ασθενέστερες συνθήκες στις αναπτυγμένες οικονομίες, περιλαμβανομένων των συνεπειών του Brexit, αντισταθμίζονται από λιγότερο αρνητικές επιδόσεις στις μεγάλες χώρες - παραγωγούς πρώτων υλών.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία παραμένει σε μία παγίδα χαμηλής ανάπτυξης, με τις χαμηλές προσδοκίες ανάπτυξης να περιορίζουν το εμπόριο, τις επενδύσεις, την παραγωγικότητα και τους μισθούς. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε νέα αναθεώρηση προς τα κάτω των προσδοκιών για την ανάπτυξη και σε υποτονική ζήτηση. «Οι χαμηλές επιδόσεις στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με μεγάλες ανισότητες και στάσιμα εισοδήματα, περιπλέκουν περαιτέρω το πολιτικό περιβάλλον, καθιστώντας πιο δύσκολη την επιδίωξη πολιτικών που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη και θα προωθούσαν την καθολική συμμετοχή», σημειώνει η έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η νομισματική πολιτική έχει επιβαρυνθεί υπερβολικά και δημιουργεί στρεβλώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μία αποτελεσματική στήριξη της οικονομίας από τη νομισματική πολιτική απαιτεί περισσότερη και συλλογική δημοσιονομική πολιτική, καθώς και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τονίζει ο ΟΟΣΑ. «Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να αξιοποιήσει την αύξηση του δημοσιονομικού περιθωρίου για να αυξήσει τις δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη», σημειώνεται στην έκθεση.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε το 2016, παρά την εύρωστη κατανάλωση και αύξηση της απασχόλησης, λόγω των ασθενών επενδύσεων, αντανακλώντας εν μέρει τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και μία παρατεταμένη μείωση των αποθεμάτων. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης για τις ΗΠΑ 1,4% φέτος (έναντι 1,8% με τις προβλέψεις του Ιουνίου) και 2,1% το 2017 (έναντι 2,2%).

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ 1,5% φέτος από 1,9% το 2015 (συγκριτικά με 1,6% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου) και 1,4% το 2017 (από 1,7% τον Ιούνιο). Στην έκθεση σημειώνεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης, περιλαμβανομένης της διακοπής της βραχύβιας ανάκαμψης των επενδύσεων. «Αν και η αύξηση των πιστώσεων βελτιώθηκε στην Ευρωζώνη, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένες χώρες της συνεχίζει να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για τις προοπτικές ανάπτυξης», σημειώνεται.

Στην Ιαπωνία, η ανάπτυξη παραμένει υποτονική, με την ανατίμηση του γεν και το εξασθενημένο εμπόριο στην Ασία να επηρεάζουν τις εξαγωγές της. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης για φέτος 0,6% (από 0,7% τον Ιούνιο) και 0,7% το 2017 (από 0,4%).

Η ψήφος της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου οδήγησε σε υψηλή μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει οριακά υψηλότερη αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ φέτος (1,8% από 1,7% τον Ιούνιο), λόγω της ισχυρής επίδοσης που είχε σημειωθεί πριν το δημοψήφισμα, αλλά σημαντική επιβράδυνση το 2017 (1% από 2%).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Οικονομία / Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Σε 1.659.748 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι έχουν λάβει δάνεια στεγαστικά ή καταναλωτικά, πληρώνοντας δόσεις συνολικού ύψους 6,24 δισεκ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 3.700 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM