ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα εκκαθαριστικά - Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα εκκαθαριστικά - Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το 2019 με τον φόρο να είναι μεσοσταθμικά μειωμένος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά κατά 22% ή συνολικά κατά 465 εκατ. ευρώ. 

Η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει πρέπει να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, εκτός και εάν η Εφορία προχωρήσει σε συμψηφισμό της συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου του φορολογούμενου που δεν του έχει καταβληθεί. Στην περίπτωση αυτή, ο φορολογούμενος θα χάσει το προνόμιο να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ σε μηνιαίες δόσεις καθώς μέρος ή το σύνολο του φόρου θα συμψηφιστεί με την επιστροφή που έχει προκύψει κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής του.

Η πληρωμή της 1ης δόσης θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία μάλιστα θα συμπέσει με την καταβολή της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος. Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει καταβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμή του φόρου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έκπτωση φόρου. Όσοι επιθυμούν να πληρώσουν τον φόρο σε άτοκες δόσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα των τραπεζών που προωθούν μέσω των πιστωτικών καρτών. Από την άλλη, η Εφορία δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέσω της πάγιας ρύθμισης έως 12 έντοκες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Στην περίπτωση που κάποιος πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του ΕΝΦΙΑ δεν θα απολαύσει κάποια έκπτωση όπως ίσχυε παλαιότερα για τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μειώσεις στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε σύγκριση με πέρυσι από 30% έως 10%, ενώ η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 22%.

Ειδικότερα, οι μειώσεις ΕΝΦΙΑ ανάλογα το ύψος της αντικειμενικής αξίας του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των πολιτών υπολογίζονται ως εξής:

Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ: μείωση 30%.


Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ: μείωση 27%.


Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ: μείωση 25%.


Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ: μείωση 20%.


Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ: μείωση 10%.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σκεφτείτε το πιο απίθανο σενάριο και προετοιμαστείτε», προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ

«Βλέπουμε την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας να δοκιμάζεται ξανά από τη νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή» είπε, μεταξύ άλλων, η Γκεοργκίεβα
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΙΜΕΣ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΕΛΙ

Οικονομία / Ιστορικό άλμα στις τιμές του πετρελαίου: «Αν αντέχετε πάνω από τα $200 το βαρέλι, συνεχίστε αυτό το παιχνίδι»

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2022, όταν είχε επίσης, αυξηθεί θεαματικά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM
«Μαύρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο: Sell-off με φόντο το Ιράν― πτώση κάτω από τις 2.100 μονάδες

Οικονομία / «Μαύρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο: Sell-off με φόντο το Ιράν― Πτώση κάτω από τις 2.100 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης, υποκύπτοντας στο βάρος της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του 5,75%, κλείνοντας στις 2.074,42 μονάδες.
THE LIFO TEAM
Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί διεθνείς ομίλους πολυτελείας και μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου σε προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και αναστολή δραστηριοτήτων στον Κόλπο.
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σενάρια με έκτακτα μέτρα τύπου «Pass» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Όλα θα κριθούν από την πορεία της τιμής του πετρελαίου Brent, η οποία αν σκαρφαλώσει και παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για 30 ημέρες, θα πυροδοτήσει νέο ισχυρό κύμα ακρίβειας στην ελληνική οικονομία
THE LIFO TEAM