ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από 2,6 δισ. οι απώλειες για επιχειρήσεις καταλύματος και εστίασης λόγω του lockdown

ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από 2,6 δισ. οι απώλειες για επιχειρήσεις καταλύματος και εστίασης λόγω του lockdown Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ξεπερνούν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ οι απώλειες που καταγράφηκαν, λόγω lockdown, στον τζίρο των επιχειρήσεων εστίασης και παροχής καταλύματος στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μεγαλύτερη πτώση- 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ- σημειώθηκε στις επιχειρήσεις παροχής καταλύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ. Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των επιχειρήσεων αυτού του κλάδου, ο κύκλος εργασιών το β' τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 104.682.448 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 94,3% σε σχέση με το β' τρίμηνο 2019, όταν είχε ανέλθει σε 1.846.435.467 ευρώ.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου (99,5%), ενώ η μικρότερη μείωση (11,7%) καταγράφηκε στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας.

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2020 ανήλθε σε 540.422.134 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 58,5% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, οπότε είχε ανέλθει σε 1.301.839.600 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις των περιφερειακών ενοτήτων με συνεισφορά στο συνολικό κύκλο εργασιών το 2019 μεγαλύτερη του 0,5%, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Σάμου (81,3%), ενώ η μικρότερη μείωση (27,8%) καταγράφηκε στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας.

Πτώση 59% στην εστίαση

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου ο κύκλος εργασιών το β' τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 592.729.473 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 59% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, όταν είχε ανέλθει σε 1.446.782.662 ευρώ.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Θήρας (95,6%), ενώ η μικρότερη μείωση (33,3%) καταγράφηκε στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών.

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2020 ανήλθε σε 124.306.749 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 33,6% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, όταν είχε ανέλθει σε 187.304.387 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις των περιφερειακών ενοτήτων με συνεισφορά στο συνολικό κύκλο εργασιών το 2019 μεγαλύτερη του 0,5%, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην περιφερειακή ενότητα Μυκόνου (68,9%) και η μικρότερη μείωση (1,8%) καταγράφηκε στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας. Αντίθετα, η μεγαλύτερη αύξηση (25,3%) καταγράφηκε στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισχροκέρδεια στα καύσιμα: Πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες

Οικονομία / Αισχροκέρδεια στα καύσιμα: Πρόστιμα έως 5 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους θα εντείνουν τους ελέγχους και θα εφαρμόσουν αυστηρά τα πρόστιμα, ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, ιδίως σε μια περίοδο διεθνούς κρίσης και αυξημένου ενεργειακού κόστους
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σκεφτείτε το πιο απίθανο σενάριο και προετοιμαστείτε», προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ

«Βλέπουμε την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας να δοκιμάζεται ξανά από τη νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή» είπε, μεταξύ άλλων, η Γκεοργκίεβα
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΙΜΕΣ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΕΛΙ

Οικονομία / Ιστορικό άλμα στις τιμές του πετρελαίου: «Αν αντέχετε πάνω από τα $200 το βαρέλι, συνεχίστε αυτό το παιχνίδι»

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2022, όταν είχε επίσης, αυξηθεί θεαματικά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM