Το ΔΝΤ προβλέπει εκτίναξη του ελληνικού χρέους στο 200% του ΑΕΠ - «Καμπανάκι» από Τόμσεν

Το ΔΝΤ προβλέπει εκτίναξη του ελληνικού χρέους στο 200% του ΑΕΠ - «Καμπανάκι» από Τόμσεν Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
3

Απαισιόδοξο είναι το σενάριο του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με τον Πολ Τόμσεν να αναφέρει τρεις λόγους για τους οποίους θα πληγεί η ελληνική οικονομία.  

Σύμφωνα με την έκθεση Fiscal Monitor., το ΔΝΤ προβλέπει εκτίναξη  του ελληνικού χρέους στο 200,8% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα 9% του ΑΕΠ. Ειδικότερα για την Ελλάδα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, η καθοδική τροχιά του χρέους ανακόπτεται βίαια καθώς από το 184,8% του ΑΕΠ το 2018 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε πέρυσι 179,2%, ακολουθεί η εκτίναξη στο 200,8% το 2020 και περιορισμένη αποκλιμάκωση στο 194,8% του ΑΕΠ το 2021.

Η αντίστοιχη πορεία για το έλλειμμα σε επίπεδο προβλέψεων δείχνει ότι από πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,4% του ΑΕΠ το 2019 το έλλειμμα εκτινάσσεται στο 9% το 2020 και περιορίζεται στο 7,9% το 2021. Σε επίπεδο πρωτογενούς αποτελέσματος μετά από πλεόνασμα 4% το 2019, αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα 5,1% το 2020 και 4,4% του ΑΕΠ το 2021. Όπως εκτιμά ότι το έλλειμμα σε παγκόσμιο επίπεδο θα εκτιναχθεί από το 3,7% του ΑΕΠ στο 9,9% του ΑΕΠ με το δημόσιο χρέος να αυξάνεται δραματικά σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Τόμσεν: Οι τρεις λόγοι που θα πληγεί η ελληνική οικονομία

Το πακέτο μέτρων, ύψους 500 δισ. ευρώ, που συμφώνησε το Eurogroup για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού είναι πολύ ισχυρό, δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μέσω βιντεοδιάσκεψης, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να κάνουν περισσότερα. Σχετικά με το θέμα των κορονο-ομολόγων, ο κ. Τόμσεν είπε ότι το Ταμείο δεν έχει πάρει θέση, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα την έκταση της αύξησης του χρέους. Το σημαντικό, τόνισε, είναι να έχουν όλες οι χώρες «εδώ και τώρα» μία ισχυρή απάντηση στην πανδημία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη ύφεση φέτος από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ο Τόμσεν, αφού σημείωσε ότι η χώρα είχε αρχίσει να βλέπει πριν την κρίση τους καρπούς της προσαρμογής της και να έχει μία αναπτυξιακή δυναμική, πρόσθεσε ότι θα πληγεί πολύ για τους εξής λόγους. Πρώτον, επειδή η ελληνική οικονομία εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό, αλλά και τη ναυτιλία και τις μεταφορές, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού. Δεύτερον, επειδή έχει, όπως και οι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Τρίτον, επειδή έχει περιορισμένο χώρο, παρά την πρόοδο που υπήρξε, και οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων και συνεπώς θα δυσκολευθούν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίπτωση της πανδημίας στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Τόμσεν είπε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν στο χρέος, καθώς δεν είναι γνωστός ο χρόνος που θα χρειασθεί ο έλεγχος της πανδημίας και συνεπώς πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσής της.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Που είναι όλοι αυτοί που ξεσπάθωναν εναντίον της Γερμανίας, που δεν μας επιτρέπει ευρωομόλογα;Που είναι εκείνοι που ήθελαν να μαστιγώσουν τους γερμανούς, να τους κάνουν εμπάργκο ; (αχαχαχαχαχα, σώπα ρε μεγάλε)Που είναι εκείνοι που "εξηγούσαν" την συμπεριφορά των γερμανών με τους κανόνες της προτεσταντικής ηθικής (αυτό ποι εκείνοι νομίζουν ότι είναι προτεσταντική ηθική);Δηλαδή χωρίς ευρωομόλογο το χρέος μας θα φτάσει στο 200% (διάβαζε: μνημόνια, μέχρι να σβήσει ο Ηλιος).Αν η Γερμανία μας άφηνε να έχουμε ευρωομόλογα, που θα πήγαινε άραγε το χρέος;Βέβαια, ο Τομσεν δεν χάνει ευκαιρία να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά την ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ των ελλήνων. Λέει ξεκάθαρα ότι οι έλληνες είναι (και θα παραμείνουν) βουτηγμένοι στα σκατά επειδή στηρίζουν τα έσοδα τους στον τουρισμό και στην ναυτιλία. Δηλαδή στους δύο κλάδους που ΠΟΤΕ δεν πλήρωσαν φόρους. Μόνο τρώνε, χωρίς να δίνουν.Να δεις που θα βγουν οι ταβερνιάρηδες και οι ξαπλωστρατζήδες του χρόνου (αφού φέτος θα τους σώσουμε με κρατικό χρήμα βεβαίως βεβαίως) να πανηγυρίζουν για το πόσα δις θα τσεπώσουν.Εμείς θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτά τα παράσιτα, τρώγοντας το ένα μνημόνιο μετά το άλλο.Δηλαδή ΠΟΣΟ πιο ξεκάθαρα πρέπει να στο πει ο Τομσεν για να καταλάβεις ότι είσαι ηλίθιος; Τι άλλο πρέπει να συμβεί ακόμα για να αλλάξεις τις βάσεις της Οικονομίας σου; (που ποτέ δεν ωφελήθηκε από τον τουρισμό)Αλλά θα βρίζουμε και θα απειλούμε με εμπάργκο την Γερμανία επειδή δεν μας επιτρέπει να δανειστούμε περισσότερα (για να τα δώσουμε στους ξενοδόχους και στα λοιπά λαμόγια).Υ.Γ. Δεν αμφιβάλλω ότι οταν χαλαρώσουν τα μέτρα, η Ελλάδα θα βουλιάξει από 275 εκατομμύρια τουρίστες ( = σκατό, τσιμέντο και σκουπίδι σε ανάλογες ποσότητες). Εκείνο που λέω είναι ότι από όλην αυτήν την καταστροφή, η ελληνική οικονομία θα δει κάτι ανθ-υπο-ψίχουλα και αν.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ