ΔΝΤ: Οι προοπτικές της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώνονται λόγω δασμών Τραμπ

ΔΝΤ: Οι προοπτικές της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώνονται λόγω δασμών Τραμπ Facebook Twitter
Οι παγκόσμιες αγορές βυθίζονται στον απόηχο των δασμών Τραμπ / Φωτογραφία αρχείου © ΕΡΑ
0

Οι προοπτικές της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ και την αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις 2,8% φέτος, από την πρόβλεψή του τον Ιανουάριο για 3,3%, σύμφωνα με τις τελευταίες Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του. Και το 2026, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι 3%, προβλέπει το Ταμείο, επίσης κάτω από την προηγούμενη εκτίμησή του για 3,3%.

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα ανέλθει σε μόλις 1,8% φέτος, μειωμένη σημαντικά από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 2,7% και μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα κάτω από την επέκταση του 2024. Το ΔΝΤ δεν αναμένει ύφεση στις ΗΠΑ, αν και αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης φέτος από 25% σε 37%.

Οι προβλέψεις συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με τις προσδοκίες πολλών οικονομολόγων του ιδιωτικού τομέα, αν και ορισμένοι φοβούνται ότι η ύφεση γίνεται όλο και πιο πιθανή. Οι οικονομολόγοι της JPMorgan λένε ότι οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ είναι πλέον 60%. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει επίσης προβλέψει ότι η ανάπτυξη θα εξασθενήσει φέτος, στο 1,7%.

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Αυτό το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που λειτουργούσε τα τελευταία ογδόντα χρόνια επαναπροσδιορίζεται» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas.

Με πληροφορίες από Associated Press

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM
Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM