Δημοσκόπηση: Περισσότερο κακό παρά καλό κάνει ο καπιταλισμός, λέει το 56%

Δημοσκόπηση: Περισσότερο κακό παρά καλό κάνει ο καπιταλισμός, λέει το 56% Facebook Twitter
Στη δημοσιότητα έρευνα για τον καπιταλισμό, λίγο πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός (Πηγή φωτό EPA)
4

Ο καπιταλισμός στην παρούσα μορφή του κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό, πιστεύουν οι περισσότεροι ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση.


Το Edelman Trust Barometer- το οποίο για δύο δεκαετίες διενεργούσε δημοσκοπήσεις για την εμπιστοσύνη σε κεντρικούς θεσμούς- αποφάσισε φέτος να διερευνήσει πώς βλέπει ο κόσμος τον καπιταλισμό. Σε αυτή την απόφαση οδήγησαν τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, που έδειχναν μια αυξανόμενη αίσθηση ανισοτήτων. Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να ρωτήσουν αν οι πολίτες αρχίζουν τώρα να έχουν πιο βασικές αμφιβολίες για τις βασισμένες στον καπιταλισμό δημοκρατίες της Δύσης.


«Η απάντηση είναι ναι», λέει ο Ντέιβιντ Μπέρσοφ, επικεφαλής ερευνητής της δημοσκόπησης. «Οι άνθρωποι αναρωτιούνται σε αυτό το επίπεδο αν αυτό που έχουμε σήμερα και αν ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα, είναι ο καλύτερος ώστε να έχουν ένα καλό μέλλον».


Στη δημοσκόπηση ρωτήθηκαν 34.000 άνθρωποι σε 28 χώρες, από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, μέχρι την Κίνα και τη Ρωσία. Το 56% συμφώνησε με την άποψη ότι ο καπιταλισμός, όπως υφίσταται σήμερα, κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στον κόσμο.

Σε ποιες χώρες εμπιστεύονται λιγότερο τον καπιταλισμό


Σε εθνικό επίπεδο, η έλλειψη εμπιστοσύνης στον καπιταλισμό είναι μεγαλύτερη στην Ταϊλάνδη και στην Ινδία- τα ποσοστά που καταγράφηκαν ήταν 75% και 74%- και ακολουθεί η Γαλλία από κοντά, με 69%. Πλειοψηφίες διαμορφώνονται και σε άλλες χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, του Κόλπου, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Μόνο στην Αυστραλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία η πλειονότητα διαφωνεί με τον ισχυρισμό ότι ο καπιταλισμός στην παρούσα φάση κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Εμπιστεύονται περισσότερο επιχειρήσεις, παρά κυβερνήσεις

Ένα στοιχείο που ίσως να ενδιαφέρει τους επικεφαλής επιχειρήσεων που θα συγκεντρωθούν στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είναι το εύρημα ότι η εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις ξεπερνά εκείνην στις κυβερνήσεις.

Ακόμη, το 92% των υπαλλήλων δήλωσαν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι πρέπει να εκφράζουν ανοικτά τη γνώμη τους για τα κοινωνικά και ηθικά ζητήματα των καιρών.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

 

 

Οικονομία
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
"Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να ρωτήσουν αν οι πολίτες αρχίζουν τώρα να έχουν πιο βασικές αμφιβολίες για τις βασισμένες στον καπιταλισμό δημοκρατίες της Δύσης. Η απάντηση είναι ναι..."Τα άτομα που ζουν και απολαμβάνουν τις δυτικές δημοκρατίες, τις αμφισβητούν. Θα είχε ενδιαφέρον αν η έρευνα διερευνούσε ποιο μοντέλο αντιπροτείνουν ή έστω ποια χώρα θεωρούν πετυχημένο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο.Ας προσέξουμε λίγο όλοι μαζί, μη φάμε τα μούτρα μας ή ακόμη χειρότερα, οι λάθος δικές μας επιλογές κάψουν το μέλλον των επόμενων γενιών.
Ο καπιταλισμός,μετά τον ΒΠΠ,δημιούργησε μια ανοδική κοινωνική κινητικότητα,σε ρυθμούς πρωτόγνωρους στην ανθρώπινη ιστορία,τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο.δυστυχως τελείωσε στα τέλη της 10ετιας του 70.
Όταν δεν επιλέγεις το Α, δεν σημαίνει απαραίτητα πως επιλέγεις το Β. Δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο 2 επιλογές στην ερώτηση, η εναλλακτική λοιπόν δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, απαραίτητα ο κομμουνισμός.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ