Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ, που θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. 

 

Την οριστική έγκριση θα δώσει η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ήδη έχει βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και έχουν προκύψει ενδείξεις για σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. 

 

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν προορίζονται για ενίσχυση του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο αυξάνεται στα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο:

  • 9,1 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών), η οποία μεταφράζεται σε στόχο για λειτουργικά κέρδη ύψους 1,7 δισ. ευρώ,
  • τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,
  • την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

 

Αναφορικά με τους υφιστάμενους μετόχους- το Δημόσιο ελέγχει το 51% των μετοχών της εταιρείας- η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου προβλέπει: 

 

«Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύσει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά».

 

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης δήλωσε ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα δώσει στην επιχείρηση την ευκαιρία να «ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας». 

 

Με αυτή την κίνηση, σημείωσε μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο τη σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ