Brexit: Χειρότερο από το αναμενόμενο το πλήγμα για το Σίτι του Λονδίνου- Ποιες πόλεις βγαίνουν κερδισμένες

Brexit: Χειρότερο από το αναμενόμενο το πλήγμα για το Σίτι του Λονδίνου- Ποιες πόλεις βγαίνουν κερδισμένες Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Περισσότερες από 400 χρηματοοικονομικές εταιρείες της Βρετανίας μετέφεραν στην ΕΕ δραστηριότητες, προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία ενός τρισεκατομμυρίου λιρών (1,4 τρισ. δολ.), λόγω του Brexit.

Οι συνολικά 440 μετεγκαταστάσεις που καταγράφει έκθεση του New Financial είναι πολύ περισσότερες από τις 269 που ανέφερε σε έρευνα του 2019 το think tank, ενώ εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ πάνω από τις 500. Και έρχονται περισσότερες απώλειες, σύμφωνα με το New Financial.

 

«Πιστεύουμε ότι αποτελεί υποεκτίμηση και αναμένουμε ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν με τον καιρό. Είμαστε μόνο στο τέλος της αρχής του Brexit», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

Περίπου 7.400 θέσεις εργασίας μετακινήθηκαν από τη Βρετανία ή δημιουργήθηκαν σε νέα κέντρα στην ΕΕ, σύμφωνα με τη μελέτη. Τραπεζίτες ανέφεραν στο Reuters ότι κάποιες από τις μετακινήσεις προσωπικού έχουν καθυστερήσει, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω του κορωνοϊού.

 

Οι μεγάλοι νικητές

 

Το Δουβλίνο είναι ο μεγάλος νικητής, καθώς εκεί έχουν γίνει 135 από τις μετεγκαταστάσεις από τη Βρετανία. Ακολουθούν το Παρίσι με 102, το Λουξεμβούργο με 95, η Φρανκφούρτη με 63 και το Άμστερνταμ με 48.



«Αυτή η αναδιανομή δραστηριότητας στην ΕΕ γυρίζει το ρολόι πίσω κατά περίπου 20 χρόνια», αναφέρει η μελέτη.

 

Οι τράπεζες έχουν ήδη μεταφέρει- ή μεταφέρουν- από τη Βρετανία προς την ΕΕ περιουσιακά στοιχεία που η αξία τους ξεπερνά τα 900 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ ασφαλιστές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν μεταφέρει πάνω από 100 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και fund, κάτι που περιορίζει τη φορολογική βάση της Βρετανίας.

 

«Αναμένουμε ότι η Φρανκφούρτη θα είναι μακροπρόθεσμα ο νικητής σε όρους περιουσιακών στοιχείων και ότι το Παρίσι θα είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας», αναφέρει η μελέτη.

 

Το think tank εκτιμά ότι 300-500 μικρότερες χρηματοοικονομικές εταιρείες μπορεί να ανοίξουν μόνιμο γραφείο στη Βρετανία, πολύ λιγότερες από τις επικρατέστερες προβλέψεις για περίπου 1.000.



Το Σίτι του Λονδίνου θα παραμείνει το κυρίαρχο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης για το άμεσο μέλλον, αλλά η επιρροή του θα είναι μειωμένη, κάτι που απειλεί να μειώσει το ετήσιο πλεόνασμα της Βρετανίας σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, της τάξεως των 26 δισεκατομμυρίων λιρών, σημειώνει η μελέτη.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BLACKROCK CEO AI ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ

Οικονομία / BlackRock: Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης θα διευρύνει το χάσμα πλούτου, προειδοποιεί ο CEO

Όπως σημείωσε, όταν η χρηματιστηριακή αξία αυξάνεται αλλά η ιδιοκτησία παραμένει περιορισμένη, η ευημερία γίνεται λιγότερο αισθητή για όσους βρίσκονται εκτός αυτής της δυναμικής
THE LIFO TEAM
ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Ξεκινά η λειτουργία του ψηφιακού μητρώου ΜΙΔΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ως το τέλος Μαρτίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) - Ποια η λειτουργία του
THE LIFO TEAM
Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Οικονομία / Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης δήλωσε βέβαιος για την επίτευξη των στόχων για τη φετινή χρονιά -«δεν αποκλείεται να πάμε και λίγο καλύτερα, εργαζόμαστε ήδη για την περίοδο 2027-2028», είπε- και παρέθεσε 3 παράγοντες στους οποίους εδράζονται οι εκτιμήσεις αυτές:
THE LIFO TEAM