Βρετανία: Πάνω από τα 2 τρισεκ. στερλίνες το δημόσιο χρέος για πρώτη φορά

Βρετανία: Πάνω από τα 2 τρισεκ. στερλίνες το δημόσιο χρέος για πρώτη φορά Facebook Twitter
Βρετανία: Πάνω από τα 2 τρισεκ. στερλίνες το δημόσιο χρέος - Για πρώτη φορά από το 1961
0

Ξεπέρασε τα 2 τρισεκ. στερλίνες το δημόσιο χρέος της Βρετανίας για πρώτη φορά τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως έδειξαν σήμερα τα επίσημα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αυτό το ιστορικό ρεκόρ είναι απόρροια της κρίσης του κορωνοϊού, καθώς η κυβέρνηση αύξησε τις δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπισή της.

Το χρέος ανήλθε στα τέλη του περασμένου μήνα σε ακριβώς 2 τρισεκατομμύρια 4 δισεκατομμύρια στερλίνες και αντιστοιχούσε στο 100,5% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1961.

Στα τέλη Ιουλίου, το χρέος των 2,004 δισεκ. λιρών, ήταν 227,6 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερο από ό, τι το ίδιο διάστημα πέρυσι, ανέφερε η Υπηρεσία Εθνικής Στατιστικής

«Οι σημερινοί αριθμοί αποτελούν μια αυστηρή υπόμνηση πως πρέπει να επαναφέρουμε σε βιώσιμη βάση τα δημόσια οικονομικά μας, κάτι που θα απαιτήσει τη λήψη δύσκολων αποφάσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Η κυβέρνηση δανείστηκε 26,7 δισεκατομμύρια λίρες τον Ιούλιο, καθώς η πανδημία του κορωναϊού επηρέασε τα δημόσια οικονομικά.

Τα νούμερα του Ιουλίου - η διαφορά μεταξύ των δαπανών και των φορολογικών εσόδων - ήταν ο τέταρτος υψηλότερος δανεισμός από οποιονδήποτε μήνα από την έναρξη των ρεκόρ το 1993. Τα τρία υψηλότερα ποσοστά ήταν οι προηγούμενοι τρεις μήνες, αναφέρει το BBC.

«Τα 26,7 δισεκατομμύρια λίρες που δανείστηκε η κυβέρνηση τον Ιούλιο ήταν το χαμηλότερο μηνιαίο ποσό δανεισμού από τον Μάρτιο καθώς άρχισε να χαλαρώνει η δημοσιονομική στήριξη. Ωστόσο, είναι ένα ακόμα τεράστιο ποσό και ωθεί τον δανεισμό το τρέχον έτος στα 150,5 δισεκ. στερλίνες», δήλωσε η Ruth Gregory, ανώτερη οικονομολόγος στην Capital Economics.

«Αυτό το νούμερο πλησιάζει το έλλειμμα για ολόκληρο το 2009-10 των 158,3 δισεκατομμυρίων λιρών, το οποίο ήταν προηγουμένως το μεγαλύτερο ταμειακό έλλειμμα στην ιστορία, αντικατοπτρίζοντας την εξαιρετική δημοσιονομική στήριξη που έχει θέσει η κυβέρνηση για να δει την οικονομία μέσα από την κρίση» τόνισε μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/Reuters/AFP/BBC

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Saudi Aramco: Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου «στοιχηματίζει» πως η βενζίνη δεν πρόκειται να καταρηγθεί

Οικονομία / Saudi Aramco: Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου «στοιχηματίζει» πως η βενζίνη δεν πρόκειται να καταργηθεί

Η Saudi Aramco λέει ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα υπάρχουν για «πολύ, πολύ καιρό» καθώς ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τέτοια οχήματα «και μετά το 2040»
LIFO NEWSROOM