Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο - Ο υψηλότερος από τον μ/ό της ευρωζώνης

Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο - Ο υψηλότερος από τον μ/ό της ευρωζώνης Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Μεγάλη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Αύγουστο, που διαμορφώθηκε στις 108,4 μονάδες από 105,3 τον Ιούλιο, καταγράφοντας τον υψηλότερο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Νέα μεγάλη βελτίωση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της ευρωζώνης κατέγραψε μικρή βελτίωση και αυτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδεινώθηκε.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στις 108,4 μονάδες από 105,3 τον Ιούλιο και 101,0 τον Ιούνιο. Ο ESI της ευρωζώνης αυξήθηκε στις 103,1 μονάδες από 102,7 τον Ιούνιο και ο ESI της Ε.Ε. υποχώρησε στις 101,4 μονάδες από 102,0, αντίστοιχα.

Στην εκτίναξη του δείκτη της Ελλάδας συνέβαλε η μεγάλη βελτίωση της εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο (στις 22,6 μονάδες από 13,7 τον Ιούλιο), στον τομέα των υπηρεσιών (στις 28,8 μονάδες από 22,1) καθώς και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στις -8,2 μονάδες από -20,2 τον Ιούλιο). Η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία επιδεινώθηκε ελαφρά (στις 0,6 μονάδες από 1,7), ενώ επιδείνωση σημείωσε και η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό τομέα (στις -52,3 μονάδες από -48,1).

Η μικρή βελτίωση του ESI της ευρωζώνης προέκυψε από τη σημαντικά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, ενώ η εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε σημαντικά στις υπηρεσίες και τις κατασκευές και, σε μικρότερο βαθμό, μεταξύ των καταναλωτών. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνη, ο ESI αυξήθηκε πολύ στην Ισπανία (+1,9) και λιγότερο στη Γερμανία (+0,4), ενώ παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός στη Γαλλία (+0,1) και την Ολλανδία (+0,2) και μειώθηκε μόνο στην Ιταλία (-0,9).

ΥΠ.ΟΙΚ.: Η καλύτερη επίδοση των τελευταίων 12 ετών

Περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, η επίδοση αυτή είναι η καλύτερη των τελευταίων 12 ετών.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώνεται στις 108,4 μονάδες, έναντι 105,3 μονάδων τον Ιούλιο και 101 μονάδων τον Ιούνιο. Μάλιστα, παραμένει και τον Αύγουστο, όπως συνέβη και τον Ιούλιο.

«Η εξέλιξη αυτή», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, «αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει την πορεία βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας και την εμπιστοσύνη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγορών στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο με γρήγορους ρυθμούς ξετυλίγεται».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ