Από σήμερα η Γενεύη έχει τον υψηλότερο κατώτατο μηνιαίο μισθό στον κόσμο - Πώς και γιατί αποφασίστηκε αυτό

Από σήμερα η Γενεύη έχει τον υψηλότερο κατώτατο μηνιαίο μισθό στον κόσμο - Πώς και γιατί αποφασίστηκε αυτό Facebook Twitter
0

Η Γενεύη στην Ελβετία είναι μια εξαιρετικά πλούσια περιοχή με ανεπτυγμένο έναν τεράστιο ιδιωτικό τραπεζικό τομέα ενώ φιλοξενεί την έδρα των Ηνωμένων Εθνών και στεγάζει οίκους δημοπρασιών όπως ο Sotheby's και ο Christie's, που πωλούν τακτικά μεγάλης αξίας αντικείμενα.

Όμως η Γενεύη αποφάσισε αυτόν τον μήνα να εφαρμόσει τον υψηλότερο κατώτατο μηνιαίο μισθό στον κόσμο, μετά από δημοψήφισμα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πλέον η κάθε εργατοώρα θα αμείβεται με 23 ελβετικά φράγκα (22 €) - κάτι που σημαίνει πως για εργασία πλήρους απασχόλησης με τις συνήθεις στην Γενεύη ώρες εργασίας, ο μηνιαίος ακαθάριστος μισθός θα ανέρχεται πλέον τουλάχιστον στα 3800 ευρώ (4.000 φράγκα).


Αυτό το ελβετικό καντόνι μπορεί να είναι πλούσιο, αλλά φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, σερβιτόρους, καθαριστές και κομμωτές που αγωνίζονται να καλύψουν τις ανάγκες τους. Όταν η Ελβετία επέβαλε lockdown τον περασμένο Μάρτιο, εικόνες από ουρές ανθρώπων σε τράπεζες τροφίμων στη Γενεύη έγιναν πρωτοσέλιδα. Πολλοί άνθρωποι περίμεναν στη σειρά για να λάβουν δέματα σε μια τράπεζα τροφίμων σε ένα παγοδρόμιο κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού στις 6 Ιουνίου 2020 στη Γενεύη.

Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες τροφίμων υπήρχαν πριν από την πανδημία και εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί μήνες μετά το τέλος του lockdown. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Charly Hernandez, Colis du Coeur, διανέμει χιλιάδες σακούλες με προϊόντα παντοπωλείων την εβδομάδα σε μια τράπεζα τροφίμων στο κέντρο της πόλης. Οι ουρές είναι μεγάλες, και αποτελούνται κυρίως από γυναίκες, πολλές εκ των οποίων έχουν μικρά παιδιά.

Από σήμερα η Γενεύη έχει τον υψηλότερο κατώτατο μηνιαίο μισθό στον κόσμο - Πώς και γιατί αποφασίστηκε αυτό Facebook Twitter


Η Ελβετία είναι μια πολύ πλούσια χώρα και μπορεί ο νέος μισθός των 4.000 φράγκων να ακούγεται μεγάλος, αλλά αυτό ισχύει μόνο αν δεν μένεις εκεί, εξηγεί η Charly. «Ένα μονό δωμάτιο κοστίζει 1.000 φράγκα το μήνα, αν μπορείτε να επιβιώσετε με 500 φράγκα το μήνα για φαγητό, τότε είστε πολύ καλός διαχειριστής, ενώ η ασφάλιση υγείας είναι 550 το μήνα ανά άτομο. Εάν είστε οικογένεια με δύο παιδιά, μόλις που τα βγάζετε πέρα».

Η διαμονή στη Γενεύη είναι δαπανηρή και ακόμη και οι εθελοντές των τραπεζών τροφίμων αγωνίζονται να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ο νέος ελάχιστος μισθός θα κάνει τη διαφορά για πολλούς ανθρώπους, όπως η Ingrid, που πάει συχνά στην τράπεζα τροφίμων. «Στο τέλος του μήνα οι τσέπες μου είναι άδειες», λέει. «Αυτή η τράπεζα τροφίμων είναι υπέροχη, γιατί έχεις μια εβδομάδα φαγητού. Μια εβδομάδα ανακούφισης».

Δεν είναι όλοι χαρούμενοι με την απόφαση για αύξηση μισθών

Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν λιγότερα από 23 φράγκα την ώρα θα πρέπει τώρα να προχωρήσουν σε αύξηση των μισθών. «Το να αντέξουμε αυτό το νέο κόστος στη μέση της πανδημίας Covid μαζί με μια δραστική πτώση στα κέρδη θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό», φοβάται ο Vincent Subilia του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Γενεύης. «Ξενοδοχεία και εστιατόρια, αυτοί είναι τομείς που έχουν ήδη αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις λόγω της πανδημίας και η αύξηση θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη αυτών των τομέων».

Ένας εστιάτορας, ο Stefano Fanari, είπε στην ελβετική τηλεόραση ότι δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να δώσει τόσα χρήματα. Ως επικεφαλής σεφ, ο μηνιαίος μισθός του κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 6.000 φράγκων το μήνα. «Πώς μπορώ να συνεχίσω όταν πρέπει να πληρώσω τόσο πολύ τους εργαζόμενους στη λάντζα; Πρέπει να μειώσω τις ώρες τους; Μην με παρεξηγείτε, δεν είμαι εναντίον του να βγάζει κάποιος 4.000 το μήνα. Αλλά απλά δεν μπορούμε να το πληρώσουμε αυτό. Έχω κάνει θυσίες, δουλεύω 12 ώρες την ημέρα εδώ . Τι πρέπει να κάνω;».

Ο ελάχιστος μισθός της Γενεύης θεσπίστηκε ως νόμος όχι επειδή το επέβαλε η κυβέρνηση, αλλά επειδή οι πολίτες της Γενεύης το πρότειναν ως «λαϊκή πρωτοβουλία». Συγκέντρωσαν αρκετές υπογραφές για να διενεργήσουν δημοψήφισμα για το θέμα και στις 27 Σεπτεμβρίου οι ψηφοφόροι δήλωσαν «ναι» με το ποσοστό του «ναι» να είναι στο συντριπτικό 58% έναντι του 42%. Το σύστημα άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι έχουν τον τελευταίο λόγο, οπότε ο ελάχιστος μισθός είναι πλέον υποχρεωτικός.

Συχνά, οι Ελβετοί πολίτες τείνουν να ψηφίζουν πολύ προσεκτικά όταν πρόκειται να αποφασίσουν για το δημόσιο χρήμα. Αλλά, την ίδια ημέρα του δημοψηφίσματος υποστήριξαν επίσης την άδειας πατρότητας για δύο εβδομάδες. Για τον Charly Hernandez, αυτές οι κινήσεις είναι θετικά σημάδια ότι, ειδικά σε τόσο δύσκολες στιγμές, οι άνθρωποι σε αυτήν την ευρέως πλούσια χώρα αναζητούν την στήριξη μεταξύ τους. «Το ψήφισαν και είμαι ενθουσιασμένος. Έχουμε μια πολύ άμεση δημοκρατία που είναι μεγάλη, αλλά αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι οι πρωτοβουλίες των περισσότερων ανθρώπων απορρίπτονται. Πιστεύω ότι τα πράγματα βελτιώνονται ... με αργό ρυθμό, αλλά αυτός είναι ο ελβετικός ρυθμός».

Mε πληροφορίες από BBC

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM