Ακίνητα: Οι πιο δημοφιλείς περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη, για ενοικίαση και αγορά

Ακίνητα: Οι πιο δημοφιλείς περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη, για ενοικίαση και αγορά Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Η ζήτηση για αγορά και ενοικίαση ακινήτων αυξήθηκε σημαντικά σε όλη τη χώρα τους πρώτους μήνες του 2021, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και του 2019.


Αυτό προκύπτει από τον δείκτη ζήτησης SDI, ο οποίος διαμορφώνεται από τον όγκο αναζητήσεων στο Spitogatos. Έπειτα από την πτώση που παρατηρήθηκε πέρυσι σε σύγκριση με το 2019 – 8,3% στη ζήτηση ακινήτων για ενοικίαση και 2,2% για αγορά- φέτος καταγράφεται άνοδος.Συγκεκριμένα, η ζήτηση για ακίνητα προς πώληση σε όλη την επικράτεια εκτοξεύθηκε κατά 61% ενώ η ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση αυξήθηκε κατά 30,5%.

 

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές στην Αττική

 

Παρόμοια αυξητική τάση καταγράφηκε και στην Αττική, όπου η ζήτηση των ακινήτων προς πώληση ανέβηκε κατά 65,2% το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σχέση με το 2020, ενώ αύξηση 28,2% παρατηρήθηκε στη ζήτηση ακινήτων προς ενοικίαση.Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η αύξηση στη ζήτηση στην Αττική διαδέχθ
ηκε την μείωση (5,2% για ακίνητα για ενοικίαση και 7,5% στη ζήτηση ακινήτων προς πώληση) η οποία είχε καταγραφεί το πρώτο τετράμηνο του 2020.

 

Η δημοφιλέστερη περιοχή στην Αττική για αναζήτηση ακινήτου προς ενοικίαση, αλλά και πώληση είναι το Μαρκόπουλο. Η Ραφήνα και η Σαρωνίδα ακολουθούν στην 2η και 3η θέση στην ενοικίαση, ενώ στην πώληση ακολουθεί η Κηφισιά και η Νέα Μάκρη.Σε ό,τι αφορά στη ζήτηση για ακίνητα προς ενοικίαση, στις 10 πιο δημοφιλείς περιοχές κατατάσσονται αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Ραφήνα, η Σαρωνίδα, ο Ωρωπός, η Ανάβυσσος και τα Μέγαρα.Όσο για την αναζήτηση ακινήτου προς πώληση, οι 10 πιο δημοφιλείς περιοχές στην Αττική με εξαίρεση το Μαρκόπουλο, εντοπίζονται είτε στα Βόρεια Προάστια όπως η Κηφισιά και το Χαλάνδρι είτε σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Σαρωνίδα και η Νέα Μάκρη.

 

Ακίνητα: Οι πιο δημοφιλείς περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη, για ενοικίαση και αγορά Facebook Twitter

 

Οι περιοχές με μεγαλύτερη ζήτηση στη Θεσσαλονίκη

 

Στη Θεσσαλονίκη, η ζήτηση ακινήτων προς πώληση το πρώτο τετράμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 43,8% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο το 2020. Σε ό,τι αφορά στα ακίνητα προς ενοικίαση, παρατηρείται αύξηση 21,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη χρονιά.

 

Η πιο δημοφιλής περιοχή για αναζήτηση ακινήτου προς ενοικίαση στη Θεσσαλονίκη είναι ο Άγιος Γεώργιος ενώ για αγορά ακινήτου η Θέρμη. Η Θέρμη επίσης καταλαμβάνει την 5η θέση στις αναζητήσεις ακινήτου προς ενοικίαση.Στην 2η και 3η θέση των αναζητήσεων για ακίνητο προς πώληση είναι το Ωραιόκαστρο και η Πυλαία κι ακολουθούν η Καλαμαριά και η Μίκρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση τη Θέρμη και το Πανόραμα, που είναι και στις δύο κατηγορίες, είναι τελείως διαφορετική προτίμηση περιοχών μεταξύ ενοικίασης και αγοράς ακινήτου στη Θεσσαλονίκη.

 

Ακίνητα: Οι πιο δημοφιλείς περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη, για ενοικίαση και αγορά Facebook Twitter

 

Τι ζητούν ενοικιαστές και αγοραστές

 

Μακράν το πιο δημοφιλές κριτήριο στην αναζήτηση κατοικίας είναι ο όροφος και συγκεκριμένα η αναζήτηση ακινήτων που βρίσκονται στον 1ο όροφο και πάνω. Ακολουθεί η ύπαρξη γκαράζ αλλά και το αν το ακίνητο είναι νεόδμητο.'Αλλα σημαντικά χαρακτηριστικά που ψάχνουν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι το ασανσέρ, η θέα που παρέχει το ακίνητο, η ύπαρξη μπαλκονιών και κήπου.

 

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι βλέπουμε ανάκαμψη τέτοιου βαθμού εν μέσω πανδημίας στην αναζήτηση ακινήτων στην χώρα μας το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σχέση με τη σχετικά μικρότερη μείωση που είχε παρατηρηθεί το 2020 για το αντίστοιχο διάστημα», δήλωσε ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, που σημείωσε πως η πανδημία φαίνεται να έχει επηρεάσει τις προτιμήσεις όσων αναζητούν ακίνητο.

 

«Βάσει των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται στο Spitogatos και τις υπόλοιπες ιστοσελίδες του δικτύου μας, υπάρχει μια σαφής στροφή σε ζήτηση μεγαλύτερων κατοικιών- ενδεχομένως επειδή εργάζονται από το σπίτι, χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο για να απασχολούνται τα παιδιά τους κτλ- ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αυξημένη ζήτηση σε περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων», εξήγησε ο κ. Μελαχροινός.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ