ΑΑΔΕ: Εντατικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε βενζινάδικα για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή

ΑΑΔΕ: Έρχεται μέχρι και λουκέτο σε βενζινάδικα για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Νέες κυρώσεις τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, για τα βενζινάδικα που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο καυσίμων και φοροδιαφυγή, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ προετοιμάζει εντατικούς ελέγχους σε βενζινάδικα, μαζί με τη βοήθεια των καταναλωτών που έχουν κάνει καταγγελίες στην εφαρμογή της. Μάλιστα, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μέχρι και διετές «λουκέτο». Οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων, έχουν και εκείνες ευθύνη απέναντι στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, καθώς πρέπει και εκείνες από την πλευρά τους, να μεριμνούν για την σωστή λειτουργία των πρατηρίων με τα οποία συνεργάζονται.

Θα πρέπει να ελέγχουν αν υπάρχει και λειτουργεί το σύστημα εισροών – εκροών, να κάνουν κάθε χρόνο έλεγχο ποιότητας καυσίμων αλλά και να διακόπτουν τη συνεργασία με παραβατικά πρατήρια. Αν δεν το πραγματοποιούν θα βρίσκονται και εκείνες αντιμέτωπες με κυρώσεις.

Για τις εταιρείες, ο νόμος προβλέπει πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ ανά πρατήριο, ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ, θα προβαίνει σε ετήσια δημοσιοποίηση των κυρώσεων που επιβάλλει. Ο νόμος προβλέπει ξεχωριστό πλαίσιο κυρώσεων για τα ίδια τα πρατήρια για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας, της νοθείας και τις παρεμβάσεις στα συστήματα εισροών – εκροών.

Οι κυρώσεις σε περίπτωση λαθρεμπορίου ή φοροδιαφυγής στα βενζινάδικα

Οι κυρώσεις της ΑΑΔΕ, μπορεί να οδηγήσουν σε σφράγιση της εγκατάστασης του πρατηρίου για δύο χρόνια, με τη σφράγιση και την απαγόρευση δραστηριότητας να επεκτείνεται σε όλα τα πρατήρια της ίδιας ιδιοκτησίας. Σε ότι αφορά πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ή 100% θυγατρικές τους, η σφράγιση στο σύνολο των καταστημάτων, επιβάλλεται αν σφραγιστούν πέντε καταστήματα σε διάστημα τριών μηνών.

Διετές λουκέτο προβλέπεται και στην περίπτωση όπου ιδιοκτήτες του πρατηρίου ή οι προστηθέντες παρεμποδίζουν τον έλεγχο με χρήση βίας ή απειλής, ενώ ο νόμος κλείνει τα «παραθυράκια» που έδιναν τη δυνατότητα το λουκέτο να μείνει μόνο στα χαρτιά. 

Αναλυτικότερα ορίζεται ρητά ότι:

  • Αλλαγή ή διακοπή δραστηριότητας κατά τον χρόνο της σφράγισης στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου λειτουργούσε η εγκατάσταση δεν κωλύει τη σφράγιση της εγκατάστασης.
  • Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες των οποίων η εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων σφραγίστηκε, απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή ιδιότητα ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη από τη διαπίστωση της παράβασης.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Υποβλήθηκαν οι προεκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις για 1 εκατ. πολίτες - Πώς και μέχρι πότε να τις διορθώσετε

Σε περίπτωση που τα στοιχεία των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων είναι λανθασμένα ή ελλιπή, οι φορολογούμενοι οφείλουν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, προκειμένου να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα σωστά δεδομένα
THE LIFO TEAM
11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H ατζέντα και ποιοι θα βρίσκονται φέτος στους Δελφούς

Οικονομία / 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: H ατζέντα και ποιοι θα βρίσκονται φέτος στους Δελφούς

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχηγοί κρατών, επενδυτές, στελέχη επιχειρήσεων και κορυφαίοι αναλυτές συναντώνται στους Δελφούς, προκειμένου να αναλύσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΕΝΖΙΝΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΥΡΩΠΗ

Οικονομία / Γιατί οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να παραμείνουν υψηλές στην Ευρώπη ακόμη κι αν τελειώσει ο πόλεμος με το Ιράν

Οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη ενδέχεται να παραμείνουν υψηλές για κάποιο διάστημα, παρόλο που η περιοχή δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα Στενά του Ορμούζ - Τι «κρύβεται» πίσω από αυτό
THE LIFO TEAM