Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει ως το τέλος του έτους διαβεβαιώνει ο Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι η διαδικασία θα βασιστεί στη συνολική αξιολόγηση που διενεργείται επί του παρόντος υπό την ευθύνη της ΕΚΤ.

 

 

Παράλληλα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, τονίζει απαντώντας στην απάντηση του σε σχετική επιστολή της ευρωβουλευτού Εύας Καιλή ότι η άρση capital control δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΚΤ αλλά των ελληνικών Αρχών. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα γίνει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015, ενώ δηλώσεις άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες προέβλεπαν άρση στο τέλος του 2015.

 

 

Αναλυτικά, η απάντηση του Ντράγκι στην κ. Καιλή αναφέρει:

 

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Καϊλή,

 

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 12 Αυγούστου 2015. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένης όποιας μορφής χαλάρωσης αυτών, αποτελούν ζήτημα που άπτεται της εθνικής αρμοδιότητας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ.

 

Σχετικά με την αναφορά σας στο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, θα ήθελα να τονίσω ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του τρέχοντος προγράμματος ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των αγορών στις ελληνικές τράπεζες και να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

 

Η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί την κύρια προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα της, και συνεπώς για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

 

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που υπόκεινται στην άμεση εποπτεία της ΕΚΤ αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι το τέλος του 2015 και θα βασιστεί στη συνολική αξιολόγηση που διενεργείται επί του παρόντος υπό την ευθύνη της ΕΚΤ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr