Ντράγκι: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει ως το τέλος του έτους

Ντράγκι: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει ως το τέλος του έτους Facebook Twitter
SOOC
0

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει ως το τέλος του έτους διαβεβαιώνει ο Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι η διαδικασία θα βασιστεί στη συνολική αξιολόγηση που διενεργείται επί του παρόντος υπό την ευθύνη της ΕΚΤ.

Παράλληλα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, τονίζει απαντώντας στην απάντηση του σε σχετική επιστολή της ευρωβουλευτού Εύας Καιλή ότι η άρση capital control δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΚΤ αλλά των ελληνικών Αρχών. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα γίνει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015, ενώ δηλώσεις άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες προέβλεπαν άρση στο τέλος του 2015.

Αναλυτικά, η απάντηση του Ντράγκι στην κ. Καιλή αναφέρει:

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Καϊλή,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 12 Αυγούστου 2015. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένης όποιας μορφής χαλάρωσης αυτών, αποτελούν ζήτημα που άπτεται της εθνικής αρμοδιότητας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ.

Σχετικά με την αναφορά σας στο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, θα ήθελα να τονίσω ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του τρέχοντος προγράμματος ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των αγορών στις ελληνικές τράπεζες και να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

Η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί την κύρια προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα της, και συνεπώς για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που υπόκεινται στην άμεση εποπτεία της ΕΚΤ αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι το τέλος του 2015 και θα βασιστεί στη συνολική αξιολόγηση που διενεργείται επί του παρόντος υπό την ευθύνη της ΕΚΤ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM