"Σφαγή" στην αγορά από τα capital controls με πτώση του τζίρου ως 70%

"Σφαγή" στην αγορά από τα capital controls με πτώση του τζίρου ως 70% Facebook Twitter
3

Τις δυσμενείς επιπτώσεις που υφίστανται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της επιβολής κεφαλαιακών έλεγχων καταγράφει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, 9 στις 10 επιχειρήσεις, υπέστησαν μείωση του τζίρου, 3 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70%, ενώ συνολικά η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%. Στο ίδιο διάστημα η κατανάλωση μειώθηκε κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. Ευρώ, μείωση που οδήγησε σε απώλειες ύψους 570 εκατ. για το δημόσιο από έμμεσους φόρους.

Η ΓΣΕΒEΕ εκτιμά επίσης ότι με δεδομένη την ήδη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις, οι συνέπειες για το επόμενο εξάμηνο ίσως είναι πιο οδυνηρές από αυτές που εμφανίστηκαν τις 2 πρώτες εβδομάδες εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC στο διάστημα 21-27 Ιουλίου 2015, σε δείγμα 1005 επιχειρήσεων και στα συμπεράσματα περιλαμβάνονται ακόμη τα εξής:

- Οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών καθώς μόνο 1 στις 2 χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Στον τομέα των υπηρεσιών 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-banking και στο εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53,3%, ενώ στους αυτοαπασχολούμενους το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται καθώς 7 στους 10 δεν διαθέτουν e-banking.

- Επτά στους δέκα επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν θα πάνε διακοπές φέτος, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνες του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και υπογραμμίζει την πτώση του εσωτερικού τουρισμού.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΠΛΗΡΩΜΗ

Οικονομία / Επιστροφή ενοικίου: Πότε πληρώνεται σε όσους κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις έως 12 Δεκεμβρίου

Τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 μπορούν να γίνουν, χωρίς πρόστιμο και χωρίς επιπλέον φόρο, εφόσον οι αλλαγές αφορούν μόνο τα στοιχεία, που σχετίζονται με τη δαπάνη του ενοικίου
LIFO NEWSROOM
Από τη ΔΕΗ το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο της αγοράς τον Δεκέμβριο  

Οικονομία / Από τη ΔΕΗ το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο της αγοράς τον Δεκέμβριο  

Για ακόμη έναν μήνα, η ΔΕΗ διατήρησε την τελική τιμή του κυμαινόμενου πράσινου οικιακού τιμολογίου Γ1/Γ1Ν στα 0,13928 €/kWh, ακριβώς στα επίπεδα του Νοεμβρίου, με στόχο να παραμείνει σταθερή και ανταγωνιστική για τα νοικοκυριά.
LIFO NEWSROOM