Η κίνηση του Μάριο Ντράγκι που οι αγορές περίμεναν έγινε με την ανακοίνωση εκ μέρους του διοικητή της ΕΚΤ των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

 

Συγκεκριμένα το επιτόκιο μειώθηκε σε μια προσπάθεια για τονωτικές ενέσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, στο 0,15% ενώ σε μία πρωτοφανή κίνηση ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα χρεώνει τόσο για τις καταθέσεις που τοποθετούν σε αυτή οι ευρωπαικές τράπεζες.

 

Ακόμη ανακοινώθηκε η μείωση των επιτοκίων για τις καταθέσεις των τραπεζών, σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,10%, σε μια κίνηση για να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να επενδύουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια και όχι να τα καταθέτουν στην ΕΚΤ.

 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ διαμορφώνονται ως εξής:

Πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος: 0,15% (έναντι 0,25% που ίσχυε έως τώρα). Διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης: 0,40% (έναντι 0,75%). Διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων: (αρνητικό) -0,10% (έναντι 0,00%) Η διοίκηση της ΕΚΤ αναφέρει ακόμη ότι θα ανακοινωθούν αργότερα και περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής.

 

Αυτή η κίνηση του Ντράγκι έρχεται σε μία στιγμή όπου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αρχίζει πλέον να ακολουθεί μια πιο σφιχτή οικονομική πολιτική, καθώς φρόντισε νωρίς να ρίξει χρήμα στην δική της αγορά.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr