Αισιόδοξο εμφανίζεται κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. «Προσδοκούμε τουλάχιστον να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της Δευτέρας», δήλωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα που διήρκεσε 5,5 ώρες, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

 

«Η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας», συμπλήρωσε, διαψεύδοντας δημοσιεύματα για «τρίμηνο κενό στη χρηματοδότηση» της χώρας.

 

 «Δεν νομίζω ότι το Δημόσιο θα είναι εμπόδιο», ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, εκτίμησε, το κορυφαίο στέλεχος αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι στο συγκεκριμένο θέμα «η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη» έναντι των δανειστών.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το ΑΜΠΕ :

 

Έχουν προταθεί στην τρόικα 22 ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να κλείσει η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2013- 2014, «αλλά θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν». Εφέτος, θα εφαρμοστεί το claw back (αυτόματη περικοπή υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και κλινικές). Τα μέτρα αυτά «θα έχουν μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».

 

Προτείνονται ισοδύναμα μέτρα για την «τρύπα» στον ΟΑΕΕ, καθώς η επιβολή εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων «είναι ό,τι χειρότερο». Δεν θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ.

 

Τη Δευτέρα κατατίθεται νομοσχέδιο «σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα που ζητεί η τρόικα.

 

Το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ο φόρος αυτός θα εισπράττεται από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr