Περαιτέρω άνοδο της τιμής και νέα ιστορικά ρεκόρ για τον χρυσό προβλέπουν αναλυτές καθώς το πολύτιμο μέταλλο έχει αναδειχθεί σε «επενδυτικό καταφύγιο» μέσα σε μία περίοδο υψηλής και γενικευμένης αβεβαιότητας. 

 

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η Société Générale, καθώς μεγάλο μέρος του αποθέματος των παγκόσμιων κρατικών ομολόγων έχει σχεδόν μηδενικές αποδόσεις, οι επενδυτές προσπαθούν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους και ο χρυσός κερδίζει έδαφος. Ενώ η συσχέτιση μεταξύ χρυσού και μετοχών έχει γίνει αναμφίβολα θετική από τα χαμηλά που άγγιξαν οι μετοχές τον Μάρτιο, μια άλλη σοβαρή περίοδος αποστροφής κινδύνου θα μπορούσε να προκαλέσει την απόκλιση των επιδόσεων των μετοχών και του χρυσού, όπως εκτιμά, και έτσι συστήνει long θέσεις στον χρυσό και παράλληλο σορτάρισμα των μετοχών.

 

Όπως αναφέρει η Société Générale, παρά την έκρηξη που έχει σημειώσει ο χρυσός το τελευταίο διάστημα, αγγίζοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα και ξεπερνώντας τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι μετοχές και ο χρυσός θα μπορούσαν να αρχίσουν να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, με το πολύτιμο μέταλλο να αναδεικνύεται «νικητής». 

 

Οι τρεις λόγοι για την «κούρσα ανόδου»

 

Σύμφωνα με τη Société Générale, οι δημοσιονομικές και νομισματικές συνθήκες είναι πιθανό να παραμείνουν χαλαρές και αυτό είναι πιθανό να στηρίξει την περαιτέρω άνοδο του χρυσού. Ωστόσο, εάν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται και η Fed αναγκαστεί να εξετάσει σοβαρά τα αρνητικά επιτόκια πολιτικής, αυτό θα μπορούσε να είναι αρνητικό για τις μετοχές. Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα το γεγονός αυτό ωθεί τους επενδυτές στον χρυσό και όχι στις μετοχές. 

 

Δεύτερον, οι αμερικανικές εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια άλλη αιτία για αποκλίσεις στις επιδόσεις μεταξύ του χρυσού και των μετοχών. Εάν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει, οι πολιτικές του θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολλαπλά εμπόδια για τις μετοχές ως επένδυση. 

 

Τρίτον, εάν η αναζωπύρωση της πανδημίας οδηγήσει σε νέα lockdowns, το επενδυτικό συναίσθημα για τον χρυσό και τις μετοχές θα μπορούσε να αποκλίνει. Ο χρυσός κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ως πιθανή εναλλακτική επένδυση σε σχέση με τα αμερικάνικα ομόλογα στα χαρτοφυλάκια των funds, ενώ οι υψηλές αποτιμήσεις στις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας, διαρκώς κινδυνεύουν να ξεφουσκώσουν σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται.

 

 

Mε πληροφορίες από capital.gr

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr