ΔΝΤ: Ένα παγκόσμιο δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει νέες διαταραχές στην Οικονομία

ΔΝΤ: Ένα παγκόσμιο δεύτερο «κύμα» κορωνοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει νέες διαταραχές στην Οικονομία Facebook Twitter
EPA
0

Η κρίση λόγω της πανδημίας έχει εισέλθει σε νέα φάση, που θα απαιτήσει ευελιξία για να εξασφαλιστεί «διαρκής και ισοκατανεμημένη ανάκαμψη», τόνισε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι ο κόσμος «δεν είναι ακόμη εκτός κινδύνου».

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ανάρτηση στο μπλογκ του θεσμού μερικές ημέρες πριν από την ψηφιακή σύνοδο της G20, απαριθμεί προτεραιότητες: να συνεχιστούν, «ή ακόμη και να επεκταθούν», τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, να συνεχιστούν οι δημόσιες δαπάνες για να τονωθεί η οικονομία, οι κυβερνήσεις να εκμεταλλευθούν αυτή την «ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά κάθε αιώνα» για να οικοδομηθεί ένας κόσμος «πιο δίκαιος, πιο πράσινος, πιο βιώσιμος, πιο έξυπνος και πάνω απ' όλα πιο ανθεκτικός».

Μολονότι καταγράφονται ορισμένες θετικές ενδείξεις, «δεν βρισκόμαστε ακόμη εκτός κινδύνου. Ένα παγκόσμιο δεύτερο κύμα της ασθένειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας. Στους άλλους κινδύνους περιλαμβάνονται η διόγκωση της αξίας πόρων, η αστάθεια των τιμών των πρώτων υλών, η άνοδος του προστατευτισμού και η πολιτική αστάθεια», προειδοποιεί η Γκεοργκίεβα.

Όμως, θέλοντας να αποφύγει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί Κασσάνδρα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογραμμίζει ταυτόχρονα πως καταγράφονται «πρόοδοι στην έρευνα για εμβόλια και θεραπείες», οι οποίες «μπορεί να τονώσουν την εμπιστοσύνη και την οικονομική δραστηριότητα». Η οικονομολόγος αναγνωρίζει πάντως πως τα «εναλλακτικά σενάρια υπογραμμίζουν πόσο αυξημένη παραμένει η αβεβαιότητα».

Οι χώρες της Ομάδας των Είκοσι θα συνεδριάσουν σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, με υπόβαθρο τη συνεχιζόμενη προέλαση της πανδημίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-C0V-2 αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες καθημερινά, ενώ η COVID-19 θερίζει επίσης στη Λατινική Αμερική. Αντίθετα, η Ευρώπη μοιάζει να έχει θέσει υπό έλεγχο την επιδημιολογική κατάσταση, όπως και η Κίνα.

Αυτή η «κρίση που δεν μοιάζει με τις άλλες» αναμένεται ότι θα είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η ανάκαμψη από αυτή θα είναι πιο βραδεία από ό,τι ελπιζόταν, είχε προειδοποιήσει την 24η Ιουνίου το ΔΝΤ, δίνοντας στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Το 2020, το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ύφεση 4,9%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χειρότερο από το 3% που προέβλεπε τον Απρίλιο, καθώς η πανδημία μαινόταν. Το Ταμείο τόνιζε τότε πως ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Σε ορισμένες χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι ιλιγγιώδης: -12,5% στη Γαλλία, -12,8% στην Ισπανία και στην Ιταλία. Στις ΗΠΑ, αναμένεται το ΗΠΑ να υποστεί επίσης τεράστια πτώση φέτος, περί το 8%, πολύ μεγαλύτερη από το 5,9% που προβλεπόταν τον Απρίλιο.

Στην Κίνα, όπου άρχισε η πανδημία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1% φέτος, από 6,1% το 2019. Αν το σενάριο του ΔΝΤ επαληθευτεί, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα σημειώσει πάντως αλματώδη ανάκαμψη (+5,4%) το 2021.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM