Βρούτσης: Αυξάνεται η προκαταβολή των προσωρινών συντάξεων

Βρούτσης: Αυξάνεται η προκαταβολή των προσωρινών συντάξεων Facebook Twitter
Βρούτσης: Αυξάνεται η προκαταβολή των προσωρινών συντάξεων κατά 20% -30% (Eurokinissi)
0

Η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται στο 80% της κύριας συν αναδρομικά, σύμφωνα με προαναγγελίες του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Με επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, θα αυξηθεί το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Διευκρίνισε ακόμη πως δε θα μπλοκάρεται η προσωρινή σύνταξη σε περίπτωση που ένας συνταξιούχος εργάζεται.

Πρόσθεσε δε, ότι εντός του Αυγούστου ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα παίρνει το 70% της κύριας σύνταξης, ενώ μαζί με την κύρια σύνταξη θα χορηγείται και προκαταβολή του εφάπαξ.

Από τον Αύγουστο κύρια και επικουρική θα πληρώνονται μαζί, ενώ από τον Σεπτέμβριο έρχεται αύξηση των κύριων συντάξεων με 30 έτη ασφάλισης. Τον Οκτώβριο δε, θα χορηγηθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων.

Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα πληρωμών έως τον Οκτώβριο σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι έρχεται διόρθωση λαθών που προέκυψαν στην αίτηση για αποζημίωση των εργαζομένων.

Επισήμανε ακόμα ότι η κάλυψη της πληρωμής των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό γίνεται μέσω Εργάνης από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταν πέρυσι στα ξενοδοχεία.

«Η προκαταβολή στις προσωρινές συντάξεις αλλάζει με τη νομοθετική πρωτοβουλία που εισάγουμε στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο. Αυξάνεται στο 80% για τις συντάξεις που αφορούν τους μισθωτούς του ΙΚΑ βάζοντας χαμηλότερο πλαφόν τα 384 ευρώ και ανώτερο το διπλάσιο, και στο 70% των ελεύθερων επαγγελματιών και του ΟΓΑ. Οι αυξήσεις των προσωρινών συντάξεων εκτιμάται ότι θα ισχύσουν από τέλος Αυγούστου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Βρούτσης.

Αύξηση θα υπάρξει και στις συντάξεις χηρείας. Η προκαταβολή αυξάνεται κατά 20% φτάνοντας το 70%, μέσα στο καλοκαίρι.

«Με υπουργική απόφαση που θα δίνει εξουσιοδότηση στον υπουργό, θα υπάρχει η δυνατότητα για πρώτη φορά να γίνεται μια εκτίμηση του μέσου όρου του ύψους του εφάπαξ σε ταμεία διαφορετικά, διακριτά μεταξύ τους για να μην υπάρχει και περίπτωση που υπερκαλύπτουμε το εφάπαξ και θα δίνουμε αναδρομικά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για το εφάπαξ στον κόσμο που το περιμένει όσο πιο γρήγορα γίνεται», τόνισε ο Γ. Βρούτσης μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει και ειδική διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, η οποία θα επιτρέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στη συγκεκριμένη κατηγορία, πράγμα που μέχρι τώρα απαγορευόταν.

Σχετικά με τα αναδρομικά, σημείωσε ότι στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν σε 250.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης τα αναδρομικά 8 μηνών, ενώ από το τέλος του μήνα και για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος, θα ξεκινήσουν να πληρώνονται μαζί κύριες κι επικουρικές συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά στα επιδοτούμενα τουριστικά προγράμματα ο υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε πως η φετινή χρονιά πρέπει να στηριχτεί και στον εσωτερικό τουρισμό.

Όπως ανέφερε το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού έχει σπάσει φέτος ρεκόρ, καθώς υποβλήθηκαν πάνω από 400.000 αιτήσεις. Κάλεσε δε, τους ξενοδόχους να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους και να υποδεχτούν τους Έλληνες σημειώνοντας ότι οι πληρωμές τους θα γίνονται σε έναν μήνα.

«Τα χρήματα είναι έτοιμα να αποδοθούν στους παρόχους, στους ξενοδόχους και τα καταλύματα. Η έκκληση που κάνω σήμερα είναι να ανοίξουν οι ξενοδόχοι τα ξενοδοχεία και να μπουν στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM