«Τραπεζίτες και πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι η Ελλάδα ανεβαίνει, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη θεραπεία-σοκ που της επιβάλλουν» γράφει ο Γκάρντιαν σε μια προσπάθεια να δώσει κάποιες εξηγήσεις για το επίμονο «success story” κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και παράγοντες από το εξωτερικό.

 

Η εφημερίδα αναφέρεται στις περικοπές δαπανών και την απειλή του Grexit την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2012 αλλά και στις τελευταίες εβδομάδες που υπάρχουν μια έντονη προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος ότι οι ευτυχισμένες ημέρες επιστρέφουν.

 

Στην προσπάθεια αυτή του success story συμβάλουν-όπως αναφέρει- ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών και ένα μέρος των ΜΜΕ

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ουσία είναι πώς αυτό που διακυβεύεται εδώ δεν είναι το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, είναι κάτι περισσότερο. Η προσπάθεια να δικαιολογηθεί η θεραπεία-σοκ που επιβάλλεται στην ευρωζώνη. Γιατί αν οι εμπνευστές αυτής της θεραπείας καταφέρουν να τη δικαιολογήσουν στην Ελλάδα, τότε θα αποφύγουν την κριτική και θα δικαιολογήσουν ένα μοντέλο που έδειχνε να οδηγείς την καταστροφή.

 

Ο Guardian επισημαίνει ότι η αλήθεια είναι πως κανείς δεν αμφισβητεί, παρά την προσπάθεια στησίματος ενός ευτυχισμένου σκηνικού-ότι η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση ακόμη. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ θα παραμείνει σε ύφεση και το 2014-για 7η συνεχή χρονιά- την ώρα που περισσότεροι από 1 στους 4 Έλληνες είναι χωρίς δουλειά.

 

Στη συνέχεια τονίζεται ότι η Γερμανία, όπως και να έχει, αποφάσισε να κρατήσει την Αθήνα στο ευρώ και έτσι δημιουργήθηκε κάποια επενδυτική σταθερότητα, με τίμημα όμως την κατάρρευση βασικών δομών του κράτους, την άνοδο του νεοναζισμού και τον έλεγχο στον Τύπο με διώξεις, όπως στην περίπτωση της δίωξης Βαξεβάνη.

 

«Πριν από δύο καλοκαίρια, κάθισα με τον οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη στο μπαλκόνι του με θέα την Ακρόπολη, και του ζήτησα να συνοψίσει τις προοπτικές για την Ελλάδα. "Είναι σε ελεύθερη πτώση.", μου είπε.  Χθες το βράδυ, έκανα την ίδια ερώτηση. "Είναι ακόμα σε ελεύθερη πτώση, μου είπε» σημειώνει ο αρθρογράφος."

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr