Iδιοκτήτες ακινήτων: Έκπτωση φόρου 30% για τα μειωμένα ενοίκια λόγω κορωνοϊού

Iδιοκτήτες ακινήτων: Έκπτωση φόρου 30% για τα μειωμένα ενοίκια λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Κατά 9% μικρότερη από την αρχικά αναμενομένη, στο 30%,  θα είναι τελικά η έκπτωση φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%, λόγω πανδημίας κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, η τελική διάταξη που τέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει για όσους έχασαν τουλάχιστον το 40% των μηνιαίων μισθωμάτων κατ'εντολήν του Κράτους, έκπτωση φόρου ίση με το 20% του 60% το οποίο τελικώς εισέπραξαν.

Για παράδειγμα, για ενοίκιο 1000 ευρώ από το οποίο ο ιδιοκτήτης εισέπραξε το 60% ή 600 ευρώ, το δημόσιο θα του δώσει έκπτωση 20% ή 120 ευρώ. Συνεπώς για τα 400 ευρὠ που έχασε, θα λάβει μέσω της φορολογίας τα 120 ευρώ, δηλαδή το 30% ή 13,3 ευρώ λιγότερα από όσα αναμένονταν.

Με βάση τη διάταξη το δημόσιο θα του παράσχει έκπτωση φόρου 120 ευρώ ή 20% σε φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από τις 31 Ιουλίου 2020 και μετά. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με ποσά ή δόσεις του φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κ.α ενώ η ακριβής διαδικασία θα καθοριστεί με σχετική υπουργική απόφαση.

Επιπλέον, για το ποσό του ενοικίου που δεν εισέπραξαν φέτος, οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από την πληρωμή φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης το 2021.

Η ίδια τροπολογία προβλέπει αναστολή πληρωμής ή η έκπτωση φόρου 25% για την εμπρόθεσμη εξόφληση οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Επίσης, παρατείνεται ως το τέλος Σεπτεμβρίου η πληρωμή των φόρων Μαΐου και έως το τέλος Οκτωβρίου των φόρων Ιουνίου για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι συνεχίζουν να εισπράττουν μειωμένα ενοίκια.

Όσον αφορά τους δικαιούχους έκπτωσης ενοικίου, η τροπολογία ορίζει επέκταση της μείωσης του ενοικίου για επαγγελματικές μισθώσεις και στα ενοίκια κύριας κατοικίας των εργαζομένων ή των παιδιών τους που φοιτούν μακριά από την εστία τους μέχρι και τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από protothema.gr/naftemporiki.gr

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM