Βρούτσης: Σε 18 ημέρες χάθηκαν 41.000 θέσεις εργασίας λόγω κορωνοϊού - «Τρομακτική εικόνα»

Βρούτσης: Σε 18 ημέρες χάθηκαν 41.000 θέσεις εργασίας λόγω κορωνοϊού - «Τρομακτική εικόνα» Facebook Twitter
6

Για «τρομακτική εικόνα, χωρίς προηγούμενο», έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας για τις απολύσεις των τελευταίων 18 ημερών στην Ελλάδα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Βρούτσης, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, από τις αρχές του Μαρτίου μέχρι και σήμερα το απόγευμα, έχουν χαθεί περίπου 41.000 θέσεις εργασίας. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιεί στοιχεία πριν το κλείσιμο του μήνα, τονίζοντας πως: «οι επιχειρήσεις δεν έχουν βάλει λουκέτο, υπάρχει μία αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, για ένα διάστημα, έτσι πρέπει να το βλέπουμε»

Με νομοθετική ρύθμιση όσες απολύσεις γίνουν από σήμερα, σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή θα θεωρούνται «άκυρες». «Απαγορεύεται η απόλυση από σήμερα [...] δεν μπορούμε να έχουμε αναδρομική ισχύ στο μέτρο το συγκεκριμένο», διευκρίνισε ο υπουργός.

Κατά την πρωινή παρουσίαση των έκτακτων οικονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις, ο υπουργός είχε ξεκαθαρίσει πως ρήτρα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης, αποτελεί η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Διεθνής Οργανισμός Εργασίας: Μπορεί να καταστραφούν 25 εκατομμύρια θέσεις

Η πανδημία κορωνοϊού θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια οικονομική κρίση που θα καταστρέψει 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, προειδοποίησε από την πλευρά του σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO). 

Ο ILO σημειώνει πως αν υπάρξει μια διεθνώς συντονισμένη πολιτική ανταπόκρισης, «όπως είχε συμβεί στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009, τότε ο αντίκτυπος στην ανεργία σε παγκόσμια κλίμα θα μπορούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερος». 

Ο οργανισμός κάνει έκκληση για άμεσα, μεγάλης κλίμακας μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, και την τόνωση της οικονομίας, την υποστήριξη των θέσεων και των εισοδημάτων. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι η παράταση της κοινωνικής πρόνοιας, η υποστήριξη της αγοράς εργασίας με δουλειές μικρής διάρκειας και πληρωμένη άδεια, καθώς και οικονομική και φορολογική ανακούφιση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Ανάλογα με τα διαφορετικά σενάρια για τις συνέπειες της πανδημίας στην παγκόσμια ανάπτυξη, ο ILO εκτιμά πως η αύξηση της ανεργίας θα κυμανθεί μεταξύ 5,3 και 24,7 εκατομμυρίων. Στην οικονομική κρίση του 2008-2009 εκτιμάται πως είχαν μείνει άνεργοι περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Οικονομία
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
"υπάρχει μία αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων για ένα διάστημα"Δηλαδή υπάρχει περίπτωση έναν που τον απολύσαν τώρα λόγω πανδημίας υποτίθεται, αργότερα ξέρω γω κάποια στιγμή να τον ξαναπροσλάβει η επιχείρηση που τον απέλυσε;Επίσης λέει ο Υπουργός πως θα θεωρούνται άκυρες οι απολύσεις από εδώ και πέρα. Δηλαδή όσοι απολύθηκαν πάει απολύθηκαν και δεν πρόκειται να πάνε πια πάνω από 40.000; Πώς συμμορφώνεις έναν εργοδότη να το τηρήσει αυτό;Όσο για την Αχτσιόγλου καλά τα λέει για γενικευμένη απαγόρευση αλλά το κράτος να καταβάλει πλήρως τον μισθό? Ε δεν το νομίζω. Με το ζόρι φαίνεται θα δοθούν και αυτά τα 800 ευρώ για το διάστημα από μέσα Μαρτίου εως τέλη Απριλίου (αλήθεια πότε θα δοθεί όμως;). Και εδώ που τα λέμε οι μισοί δικαιούχοι παίζει ναναι και ευνοημένοι καθώς σιγά μη παίρνουν πάνω από 800 κανονικό μισθό έτσι και αλλιώς. Συμφωνώ μαζί της και στο ότι θεωρητικά γίνεται, τα λεφτά υπάρχουν, 37 δις άφησαν για ανάγκες που θα προέκυπταν. Τα μέτρα (ως τώρα) που ανακοίνωσαν είναι ύψους 2 δις. Εντάξει βάλε και κάτι δις που θέλουν φέτος να τα ρίξουν στις τράπεζες πάλι για τα κόκκινα δάνεια, ωστόσο μένουν αρκετά. Υποθέτω θέλουν να κρατήσουν στην άκρη όσα περισσότερα γίνεται, ποτέ δεν ξες τι έρχεται. Αλλά τουλάχιστον να έκαναν αυτό: σε όλο το ιατρικό προσωπικό (νοσηλευτές, ιατροί, εκαβίτες) να δοθει ένα εκτακτο επίδομα 500-1000 ευρώ όπως σε άλλα κράτη ή μικρότερο αλλά να τους αποπληρώσουν νυχτερινά, αργίες, εφημερίες μονομιάς καθώς τους χρωστάνε τουλάχιστον 6 μήνες τώρα. Μόνο δωρεάν καφές από τα Everest (δεν λέω, μπράβο στην εταιρία) δεν επαρκεί.
Εμας που δουλεύουμε με κομμωτήρια και εχουν κλείσει και μας έχει ως καθαρίστρια πως μας έχει ανοικτά και πως θα πληρώσουμε τους υπαλλήλους που ειναι ολα κλειστά?
«Απαγορεύεται η απόλυση από σήμερα [...] δεν μπορούμε να έχουμε αναδρομική ισχύ στο μέτρο το συγκεκριμένο»...αλίμονο, από τη μία να μη φανούμε και εντελώς παχύδερμα (θα μας πάρουν με τις πέτρες!...), από την άλλη όμως μη αλλοιώσουμε/τσαλακώσουμε εντελώς τον νεοφιλελευθερισμό μας!... Εάν ήθελε η κυβέρνηση μια χαρά, ανεξαιρέτως, αναδρομική ισχύ θα είχε το συγκεκριμένο μέτρο.Για όσους απολύθηκαν προφανώς λόγω της κατάστασης του ιού υπογράφοντας στην απόλυσή τους «με κάθε νόμιμη επιφύλαξη», αυτοί σίγουρα μπορούν να διεκδικήσουν την ακύρωση της απόλυσης τους.