Κοροναϊός: Το κυβερνητικό σχέδιο για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας

Κοροναϊός: Το κυβερνητικό σχέδιο για τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας Facebook Twitter
0

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού και το σχέδιο για την αντιμετώπισή τους πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο υπουργείο Οικονομικών.

Κλιμάκια των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού παρουσίασαν τις επιμέρους προτάσεις του κυβερνητικού σχεδίου που θα υλοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με τις εξελίξεις και σε συνεννόηση με τους εταίρους. Συσκέψεις για το ζήτημα θα γίνονται τακτικά. 

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα που μετείχε στη συνάντηση και επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση» ενώ προηγείται η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, όπως η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της αναστολής πληρωμής ΦΠΑ.

Κατά τον ίδιο, οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε τρία επίπεδα:

-τις περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων, όπως π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων και κινηματογράφων σε νομούς και περιοχές με κρούσματα (τα όποια μέτρα στήριξης μπορεί να ανακοινωθούν πριν από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου)

-μέτρα σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο και

-μέτρα για το σύνολο της οικονομίας

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων θα γίνεται με περίσκεψη, καθώς «δεν θέλουμε κορονοποίηση της οικονομίας», όπως είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος το παράδειγμα της Ιταλίας που ανακοίνωσε μέτρα έναν μήνα μετά την έξαρση κρουσμάτων, ενώ μαστίζεται από εκτεταμένη επιδημία. Παράλληλα φάνηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια επιπτώσεων στην καθημερινή ροή στοιχείων από το σκέλος των εσόδων (ζήτηση και κατανάλωση).

Παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου που μίλησαν στο Αθηναϊκό πρακτορείο ανέφεραν ότι θα ετοιμάσουν προτάσεις που θα παρουσιάσουν σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, εν όψει και του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και ενός ενδεχόμενου μηχανισμού έκτακτης υποστήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Για την ώρα, θεωρούν πως είναι πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση για τις απώλειες στον κλάδο, προσθέτοντας πως, επί του παρόντος, δεν υπάρχει κύμα ακυρώσεων σε τουριστικούς προορισμούς. 

Στη συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και οι αρμόδιοι υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς, ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνος Αγραπιδάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM