Φωτιά στη Σύρο

250 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από κρυφά εισοδήματα 62.000 φορολογουμένων

250 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από κρυφά εισοδήματα 62.000 φορολογουμένων Facebook Twitter
0

Το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ έχουν πληρώσει περισσότεροι από 62.000 φορολογούμενοι που προσήλθαν «οικειοθελώς» στην εφορία και αποκάλυψαν κρυφά εισοδήματα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας, το 80% των φορολογουμένων που εντάχθηκαν στην παραπάνω ρύθμιση δεν παρουσιάστηκε οικειοθελώς αλλά κλήθηκε από την εφορία να δώσει εξηγήσεις, καθώς από τον έλεγχο των λιστών και των εμβασμάτων διαπιστώθηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων και περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, χρήση της διάταξης έκαναν και οι φορολογούμενοι στους οποίους είχε προσδιοριστεί φόρος με βάση τα ευρήματα του ελέγχου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, όσοι λοιπόν έσπευσαν στην εφορία το έκαναν για να πληρώσουν λιγότερους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα (αυξημένα πρόστιμα μέχρι και 120%), ενώ δεν φέρεται να πήγε κάποιος φορολογούμενος να αποκαλύψει αδήλωτα εισοδήματα τα οποία δεν είχαν ή έχουν εντοπισθεί από την εφορία.


Πάντως, το ποσό που έχει εισπραχθεί ξεπερνά τις προσδοκίες της φορολογικής διοίκησης που υπολόγιζε λιγότερα έσοδα και συγκεκριμένα περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει πως:

  1. Στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 62.000 φορολογούμενοι.
  2. Το ποσό που έχουν αποκαλύψει - αποδεχθεί ανέρχεται περίπου στα 4 δισ. ευρώ.
  3. Εχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής 250 εκατ. ευρώ.
  4. Τα ποσά που αποκαλύπτονται κυμαίνονται από 100.000 έως 300.000 ευρώ.

Όσοι εντάσσονται στη ρύθμιση για αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων, πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Παράλληλα, η εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου, εκτός των στοιχείων που θα αποκαλύψουν οι φορολογούμενοι, συνολικά των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμα και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλουν.


Ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν ξεκινάει από το 30% της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και φθάνει μέχρι και το 60%, ανάλογα με την περίπτωση και τον χρόνο απόκρυψης. 

Πηγή: kathimerini.gr

Οικονομία
0

Φωτιά στη Σύρο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Saudi Aramco: Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου «στοιχηματίζει» πως η βενζίνη δεν πρόκειται να καταρηγθεί

Οικονομία / Saudi Aramco: Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου «στοιχηματίζει» πως η βενζίνη δεν πρόκειται να καταργηθεί

Η Saudi Aramco λέει ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα υπάρχουν για «πολύ, πολύ καιρό» καθώς ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τέτοια οχήματα «και μετά το 2040»
LIFO NEWSROOM