Capital controls: Εξετάζουν άμεση χαλάρωση - Για ποιους και τι αλλάζει

Capital controls: Εξετάζουν άμεση χαλάρωση - Για ποιους και τι αλλάζει Facebook Twitter
0

Νέα χαλάρωση των capital controls και μάλιστα άμεση εξετάζεται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της περαιτέρω διευκόλυνσης των συναλλαγών των επιχειρήσεων.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες οι επικεφαλής των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο, καθώς και στις συναντήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Η νέα χαλάρωση των capital controls εξετάζεται για εφαρμογή έως τα τέλη Μαΐου.

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρει πως στις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα των capital controls και με δεδομένο ότι το προεκλογικό κλίμα είναι απαγορευτικό για την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων κυρίως προς το εξωτερικό, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται σε μικρές κινήσεις σταδιακής χαλάρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ξυβέρνηση προτίθεται να διευρύνει το όριο για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το εξωτερικό και ενδεχομένως το όριο για τα εμβάσματα ιδιωτών στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι σήμερα οι επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με το εξωτερικό έως το όριο των 100.000 ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη, έπειτα από προσκόμιση των σχετικών τιμολογίων και παραστατικών.

Οι συγκεκριμένες συναλλαγές διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα. Πρόθεση είναι το όριο να διευρυνθεί και οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες κινήσεων έναντι της Επιτροπής Εγκρίσεως Συναλλαγών.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ