4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες

4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες Facebook Twitter
0

Από σήμερα και για τέσσερις μέρες η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας μεταφέρεται  στους Δελφούς.

Εκεί, στον χώρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου, ξεκινούν οι εργασίες του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο θεωρείται πλέον κάτι σαν το "Νταβός" της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς σε αυτό συμμετέχουν όλο και πιο πολλές και διεθνείς προσωπικότητες για να μιλήσουν για το μέλλον της πολιτικής και της οικονομίας.


Το θέμα του φόρουμ φέτος είναι «Η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» και θα παραβρεθούν σε αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επίτροποι της ΕΕ, αξιωματούχοι ξένων χωρών, υπουργοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί.


Το φόρουμ των Δελφών, που αποκτά όλο και πιο διεθνή χαρακτήρα, θα έχει φέτος συμμετοχές από 24 χώρες, ενώ θα συζητηθούν 94 θεματικές ενότητες. Οι σύνεδροι θα είναι περίπου 2.500, με 200 διαπιστευμένους δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Σκοπός του, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι να έρθουν κοντά πρόσωπα από τον επιχειρηματικό, τον πολιτικό και τον ακαδημαϊκό κόσμο και να ανταλλάξουν απόψεις.


Σήμερα είναι η έναρξη των εργασιών, που θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Αύριο, μεταξύ των πολλών πάνελ, ξεχωρίζουν αυτά με τα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, ενώ το Σάββατο τα οικονομικά-επιχειρηματικά, με σημαντικότερες τις συζητήσεις που θα γίνουν για τα θέματα της ενέργειας. Οι διοργανωτές έχουν προσκαλέσει και θα παραβρεθούν εκπρόσωποι από όλους τους μεγάλους ομίλους. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται όσα θα πει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobil, η οποία αυτή την περίοδο διεξάγει τις εργασίες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στους Δελφούς αναμένονται κάποια σημαντικά κινεζικά think tank, ενώ ιδιαίτερου ενδιαφέροντος θα είναι και τα πάνελ για τα Βαλκάνια, στα οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός της Σερβίας και ο αντιπρόεδρος της Ρουμανίας. Πολλές συζητήσεις θα γίνουν και για το μέλλον της ΕΕ, στις οποίες θα παραστούν ευρωπαίοι, νυν και πρώην αξιωματούχοι, όπως ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και στέλεχος της Goldman Sachs, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρώην επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια, ο οποίος ορίστηκε πρόσφατα εκτιμητής του ESM για την Ελλάδα.


Στο Φόρουμ θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ, ο καθηγητής στο Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ, επικεφαλής κεντρικών τραπεζών,ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρόμπερτ Κάπλαν, ευρωβουλευτές, βουλευτές, πρέσβεις και συγγραφείς. Μεγάλη θα είναι η εκπροσώπηση και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς θα δώσουν το παρών οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ομίλων της χώρας.

Στην ετήσια αυτή συνδιάσκεψη θα καταγραφούν οι παγκόσμιες τάσεις στην πολιτική, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και να περιγραφούν οι στόχοι για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Από τα κεντρικά θέματα θα είναι «οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα και οι προτεινόμενες στρατηγικές που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο διακυβέρνησης».

Το θέμα των τραπεζών θα αποτελέσει επίσης ένα από κεντρικά θέματα που θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος (όπως οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha Bank) ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων της τέταρτης συνδιάσκεψης στους Δελφούς θα βρεθεί και το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Φιλοδοξία των διοργανωτών για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διοργανώνεται φέτος για 4η χρονιά, είναι "να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μία ανοικτή και υψηλού επιπέδου συζήτηση που θα δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα".

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM