"Ρήτρα απόκλισης" για να κλείσουν τα μέτρα

"Ρήτρα απόκλισης" για να κλείσουν τα μέτρα Facebook Twitter
1

«Ρήτρα απόκλισης» συμφωνήθηκε τελικά ανάμεσα σε κυβέρνηση και Τρόικα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε μονάδα απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος (ή πλεονάσματος) το 2013, θα παρθούν ισόποσα μέτρα το 2014.Η ρήτρα προβλέπει ότι τα συμπληρωματικά μέτρα που ίσως χρειαστεί να παρθούν τον Ιανουάριο του 2014 θα προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, ώστε να είναι βέβαιο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για εναλλακτικό σχέδιο στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις, κυρίως λόγω των σοβαρών επιφυλάξεων της Τρόικας αναφορικά με την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαρθρωτικών μέτρων.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», τα κοινά αποδεκτά μέτρα φτάνουν τα €9,5 δις, από το σύνολο των €11,5 δις που απαιτούνται. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ,
  • 1,1 δισ. ευρώ από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και
  • 1,9 δισ. ευρώ από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

1. Οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ με πλαφόν το άθροισμα κύριας και επικουρικής.

2. Πλήρης κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους όλων των Ταμείων.

3. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

4. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.

5. Μείωση των επικουρικών συντάξεων.

6. Διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών με ταυτόχρονη περικοπή συνολικά των δικαιούχων του συγκεκριμένου βοηθήματος.

7. Περικοπές στις συντάξεις των ανασφάλιστων συνταξιούχων.

8. Περικοπή ειδικών επιδομάτων σε νεφροπαθείς.

9. Μείωση συντάξεων του ΟΓΑ με ταυτόχρονη επιβολή εισφορά υγείας για τους αγρότες.

10. Αύξηση των χρόνων ασφάλισης για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης.

11. Μείωση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας για τους οικοδόμους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και άλλους.

12. Επαναξιολόγηση χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων.

13. Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων με αυστηρή εφαρμογή της αρχής μια πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις και αναζήτηση κάποιας μορφής εφεδρείας με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Καθώς η τρόικα επιμένει για περισσότερες αποχωρήσεις, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι, λόγω της επικείμενης αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θα αποχωρήσουν αρκετά περισσότεροι.

14. Περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, με πιθανή καθιέρωση πλαφόν ανά ασφαλισμένο.

15. Περιστολή των νοσοκομειακών δαπανών.

16. Μείωση των ειδικών μισθολογίων 12% κατά μέσο όρο αναδρομικά από την 1-7-2012, αφού απορρίφθηκαν τα ισοδύναμα που παρουσίασε η κυβέρνηση.

17. Μειώσεις στις συντάξεις ένστολων λόγω κατάργησης αυτόματης μισθολογικής προαγωγής.

18. Ανώτατο όριο τα 720 ευρώ για τις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων.

19. Αύξηση αριθμού ετών ασφάλισης για κύρια σύνταξη από 15 στα 20 έτη.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

1. Αύξηση της φορολογικής επιβάρυνση των 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, με την καθιέρωση φορολογίας ενιαίου συντελεστή 30%, από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο.

2. Η αλλαγή στη φορολογική κλίμακα, για τα εισοδήματα του 2013, που θα επιβαρύνει μικρομεσαία εισοδήματα, που είναι η κύρια μάζα των φορολογουμένων, ενώ το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα καταστεί εμφανές από τις αρχές του επόμενου έτους, με την αυξημένη παρακράτηση.

3. Η αυξημένη φορολόγηση των πολύ υψηλών εισοδημάτων με την επιβολή φόρου τύπου Ολάντ σε εισοδήματα, πιθανότατα άνω των 500.000 ευρώ. Στη Γαλλία ο συντελεστής για τα υψηλά εισοδήματα είναι 75%.

4. Η σύνδεση όλων των φοροαπαλλαγών με το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων.

5. Η καθιέρωση μηχανισμού αποκάλυψης των εισοδημάτων βάσει περιουσιακών στοιχείων, όπως καταθέσεις, επενδύσεις σε μετοχές, αμοιβαία, ακίνητα κ.λπ. κατά το αμερικανικό σύστημα.

 

 

 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BLACKROCK CEO AI ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ

Οικονομία / BlackRock: Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης θα διευρύνει το χάσμα πλούτου, προειδοποιεί ο CEO

Όπως σημείωσε, όταν η χρηματιστηριακή αξία αυξάνεται αλλά η ιδιοκτησία παραμένει περιορισμένη, η ευημερία γίνεται λιγότερο αισθητή για όσους βρίσκονται εκτός αυτής της δυναμικής
THE LIFO TEAM
ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Ξεκινά η λειτουργία του ψηφιακού μητρώου ΜΙΔΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ως το τέλος Μαρτίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) - Ποια η λειτουργία του
THE LIFO TEAM
Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Οικονομία / Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης δήλωσε βέβαιος για την επίτευξη των στόχων για τη φετινή χρονιά -«δεν αποκλείεται να πάμε και λίγο καλύτερα, εργαζόμαστε ήδη για την περίοδο 2027-2028», είπε- και παρέθεσε 3 παράγοντες στους οποίους εδράζονται οι εκτιμήσεις αυτές:
THE LIFO TEAM