Δέκα υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, παραιτήθηκαν έπειτα από εικαζόμενες παρατυπίες στην πώληση πακέτου δανείων, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times.

 

Σύμφωνα με όσα γράφει η Kerin Hope, το Fund Libra με έδρα τη Νέα Υόρκη το 2014 προχώρησε στην αγορά δανείων συνολικού ύψους 1,2 δις από την Πειραιώς καταβάλλοντας 300 εκατ. ευρώ τα 200 εκ των οποίων δανείστηκε από την ίδια την τράπεζα.

 

Τα δέκα στελέχη υπέβαλαν ξεχωριστά την παραίτηση τους, από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο.

 

Το γκρουπ των  δανείων που απέκτησε η Libra περιλάμβανε μη εξυπηρετούμενα ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια σχετικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ και προσωπικά δάνεια 30 εκατ. ευρώ των δέκα στελεχών της Πειραιώς.

 

Ορισμένα από τα δάνεια εικάζεται ότι μεταφέρθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς σε offshore εταιρείες στην Κύπρο και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους κατά παράβαση των capital controls που είχαν επιβληθεί στα μέσα του 2015 και ενώ υπήρχε κλίμα φόβου ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από το ευρώ.

 

Κάποια από τα μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, τα οποία ανήκαν στην Marfin, την θυγατρική της Πειραιώς που αντιμετώπιζε προβλήματα, πουλήθηκαν αργότερα με έκπτωση 50% στους αρχικούς δανειολήπτες.

 

Η εισαγγελέας διαφθοράς στην Aθήνα εξετάζει έκθεση για τη συμφωνία πώλησης που συνέταξαν ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας. Η εισαγγελέας ερευνά κατά πόσον διαπράχθηκαν απάτες και ξέπλυμα χρήματος, σημείωσε δικαστική πηγή, προσθέτοντας πως στις πιθανές κατηγορίες που μπορεί να απαγγελθούν περιλαμβάνονται «η συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση της τράπεζας, συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση του ελληνικού κράτους (ενός μεγάλου μετόχου της τράπεζας) και ξέπλυμα χρήματος μέσω της παραβίασης των κεφαλαιακών ελέγχων και τη χρήση offshore εταιρειών».

 

Η τράπεζα δεν ανακοίνωσε επισήμως τις παραιτήσεις. Τα δέκα στελέχη έχουν αρνηθεί οποιοδήποτε παράπτωμα και έλαβαν κανονικά αποζημίωση από την τράπεζα με την αποχώρηση τους, σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση της διαδικασίας.

 

Ο Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, ο οποίος ανέλαβε τη θέση νωρίτερα φέτος με εντολή να αναδιαρθρώσει την τράπεζα και να βελτιώσει τη διοίκηση της, είπε ότι το πακέτο δανείων έχει καλυφθεί πλήρως από προβλέψεις το 2016. «Τα πρόσφατα ευρήματα του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος αν και ντροπιαστικά, δεν επηρεάζουν εμπορικά την τράπεζα. Οι παλαιότερες παραβιάσεις του ρυθμιστικού πλαισίου έχουν καλυφθεί, έχουν συμπεριληφθεί στις προβλέψεις και έχουν αποτυπωθεί στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας», σημείωσε ο κ. Μεγάλου στους Financial Times.

 

Εκπρόσωπος της Libra αρνήθηκε ότι υπήρξε κάτι μεμπτό.

 

Η Libra η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Λογοθέτη είναι ισχυρός μέτοχος στην Πειραιώς. Οι άλλες δραστηριότητές της περιλαμβάνουν ναυτιλία, ξενοδοχεία και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Ο εκπρόσωπος της Libra δήλωσε: «Έχουμε άριστη σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς και συνεργαζόμαστε στενά με το υφιστάμενο μάνατζμεντ, στο οποίο έχουμε μεγάλη πίστη. Ως μέρος της μεγάλης μας επένδυσης στην Ελλάδα, έχουμε σημαντικά και εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr