Σεξιστικό κρίθηκε το διάσημο meme «Distracted Boyfriend»

Σεξιστικό κρίθηκε το διάσημο meme «Distracted Boyfriend» Facebook Twitter
3

Το διάσημο meme «Distracted Boyfriend», βασισμένο στη φωτογραφία ενός άντρα που στρέφει το βλέμμα του από την ενοχλημένη φίλη του για να κοιτάξει επίμονα μια άλλη γυναίκα, κρίθηκε σεξιστικό από την αρμόδια εποπτική αρχή της Σουηδίας. 

Η εικόνα του φωτογράφου από την Πορτογαλία Antonio Guillem, καταχωρημένη επισήμως ως «Man Looking at Other Woman», αναδείχθηκε meme της χρονιάς τον Απρίλιο καθώς το 2017 ήταν από εκείνα που μοιράστηκαν περισσότερο. Οι παραλλαγές του πλέον είναι αναρίθμητες, λειτουργώντας ως σχολιασμός για θέματα από μουσική και πολιτική μέχρι σχέσεις και μίντια. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Tag that Aawara dil fhek aashiq ?

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DekhBhai Memes? & Bollywood ? (@_dekhbhai_) στις


Αφορμή για την καταδίκη εκ μέρους της σουηδικής εποπτικής αρχής στάθηκε μια διαφήμιση που δημοσίευσε στο Facebook η εταιρία Bahnhof. Σε αυτή έβαλε ετικέτα στο αγόρι τη λέξη «Εσύ», στην φίλη του «Η τωρινή εργασία σου» και στην δεύτερη γυναίκα το όνομα της εταιρίας «Bahnhof», κάτι που κρίθηκε πως κάνει διάκριση μεταξύ των δύο φύλων. 

«Η διαφήμιση αντικειμενοποιεί τις γυναίκες. Τις παρουσιάζει ως προϊόντα προς ανταλλαγή και υπονοεί πως μόνο η εμφάνισή τους είναι ενδιαφέρουσα... Προβάλλει επίσης υποτιμητικούς στερεοτυπικούς ρόλους τόσο των αντρών όσο και των γυναικών, δίνοντας την εντύπωση πως οι άντρες μπορούν να αλλάζουν τις γυναίκες συντρόφους τους όπως αλλάζουν εργασίες», σχολίασε ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής.  

Όπως εξήγησε, η εικόνα λειτουργεί αρνητικά για τις δύο γυναίκες παρουσιάζοντάς τις ως εργασιακά περιβάλλοντα, ενώ την ίδια στιγμή δείχνει τον άντρα ως μονάδα. «Η "άλλη γυναίκα" είναι ξεκάθαρα αντικείμενο του σεξ, που δεν έχει καμία σχέση με την διαφήμιση, στην οποία αναζητούνται πωλητές, μηχανικοί και ένας web designer», προσθέτει η εποπτική αρχή. 

Η διαφήμιση, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, συγκέντρωσε περισσότερα από 1.000 σχόλια, τα πιο πολλά από γυναίκες οι οποίες διαμαρτύρονταν ότι είναι σεξιστική. 

Η εταιρία απάντησε τότε μέσω Facebook πως σκοπός της ήταν «να αποτυπώσει μια κατάσταση που δείχνει ότι η Bahnhof είναι ελκυστικός εργοδότης και πως ο κόσμος που δουλεύει σε ελαφρώς πιο πληκτικά εργασιακά περιβάλλοντα μπορεί να ενδιαφέρεται. «Οποιοσδήποτε εξοικειωμένος με το ίντερνετ και την φιλοσοφία των memes ξέρει ακριβώς πώς χρησιμοποιείται και μεταφράζεται το συγκεκριμένο. Το φύλο είναι συνήθως εντελώς άσχετο με το περιεχόμενο. Το εξηγήσαμε στην εποπτική αρχή αλλά επέλεξε να το ερμηνεύσει διαφορετικά. Αν θα έπρεπε να τιμωρηθούμε για ο,τιδήποτε θα ήταν επειδή χρησιμοποιήσαμε ένα τόσο πολυφορεμένο meme», ανέφερε η εταιρία. 

Με πληροφορίες από Guardian

Έχετε ξαναδεί την κοπέλα στα δεξιά, ε; Λοιπόν έχω κάτι να σας δείξω...

Τech & Science
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM