To Facebook διέγραψε τη σελίδα του βρετανικού ακροδεξιού κόμματος Britain First

To Facebook διέγραψε τη σελίδα του βρετανικού ακροδεξιού κόμματος Britain First Facebook Twitter
Η Jayda Fransen και ο Paul Golding σε συγκέντρωση του Britain First.
0

Ενώ η είδηση ότι το Facebook απέκλεισε τη σελίδα του ακροδεξιού κόμματος Britain First κάνει το γύρο του διαδικτύου, το κόμμα ανοίγει καινούργια και καλεί τα μέλη του να έρθουν εκεί.

Το Facebook απαγόρευσε τη σελίδα του μικρού ακροδεξιού κόμματος Britain First, λέγοντας ότι έσπασε επανειλημμένα τα πρότυπα του κοινωνικού δικτύου, μοιράζοντας περιεχόμενο «σχεδιασμένο να υποκινεί εχθρότητα και μίσος εναντίον μειονοτικών ομάδων». Η επίσημη σελίδα του κόμματος, με πάνω από 2 εκατομμύρια οπαδούς, οι προσωπικές σελίδες (όχι οι προσωπικοί λογαριασμοί) του ηγέτη του κόμματος Paul Golding, και της αντιπροέδρου Jayda Fransen έχουν πλέον κλείσει.

Σε επίσημη ανάρτησή του στο blog, το Facebook ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει πολλές φορές την ομάδα για τις θέσεις της, χωρίς όμως αποτέλεσμα, και ότι η απαγόρευση δεν ήταν μια απόφαση που πήρε "ελαφρά". «Είμαστε μια ανοιχτή πλατφόρμα για όλες τις ιδέες και ο πολιτικός λόγος στοχεύει στην καρδιά της ελεύθερης έκφραση», δήλωσε το Facebook. «(Αλλά) υπάρχουν στιγμές που ο νόμιμος πολιτικός λόγος ξεπερνάει τη γραμμή και γίνεται ρητορική μίσους σχεδιασμένη να προκαλέσει μίσος εναντίον μικρότερων ομάδων στην κοινωνία μας».

Με λίγες μόνο χιλιάδες μέλη και επανειλημμένες αποτυχίες στην εκλογή κυβερνητικών υποψηφίων, το Britain First δεν έχει άμεση πολιτική επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά, όπως πολλές εξτρεμιστικές ομάδες, υπήρξε ένας βασικός και πολύ αποτελεσματικός υπεύθυνος επικοινωνίας στα κοινωνικά μέσα. Η κύρια σελίδα του μικρού κόμματος στο Facebook είχε περισσότερα από 2 εκατομμύρια Likes και τα βίντεο που μοίρασε στο Twitter είχαν επισημανθεί επίσημα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπα τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα τρία βίντεο, τα οποία αναμετέδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε αναρτήσει πρώτα η Jayda Fransen, η αντιπρόεδρος του Britain First και είχαν τίτλους «Ένας μουσουλμάνος μετανάστης ξυλοκοπεί έναν Ολλανδό με πατερίτσες», «Ένας μουσουλμάνος καταστρέφει ένα άγαλμα της Παρθένου Μαρίας» και «Ένα πλήθος ισλαμιστών σπρώχνει έναν έφηβο από μια σκεπή και τον ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακροδεξιό κόμμα ήταν σχετικά άγνωστο στη Βρετανία μέχρι που ο Τραμπ έκανε την αναμετάδοση αυτών των βίντεο.

Ο κύριος στόχος του Britain First είναι οι ισλαμικές μειονότητες, με τα μέλη του κάθε τόσο να υποστηρίζουν "εισβολές" σε βρετανικά τζαμιά ή να κινηματογραφούν επισκέψεις σε υποτιθέμενες περιοχές που η εισβολή των ξένων μαστίζει τους ντόπιους και να εκδίδουν φυλλάδια.

Το Facebook αγωνίζεται εδώ και χρόνια να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί το εξτρεμιστικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα του, αλλά σπάνια παρεμβαίνει με τόσο άμεσο τρόπο. Ακόμη, η απαγόρευση της σελίδας του Britain First μοιάζει περισσότερο συμβολική απ' ότι μια πιθανή αρχή μιας αποτελεσματικής εκστρατείας εναντίον των ομάδων μίσους. Μια πρόσφατη έρευνα από το Wired UK βρήκε ένα ολόκληρο δίκτυο από σελίδες στο Facebook που συνδέονται με το Britain First και οι οποίες μοιράζουν το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο.

To Facebook διέγραψε τη σελίδα του βρετανικού ακροδεξιού κόμματος Britain First Facebook Twitter

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις η νέα σελίδα του Britain First έχει ήδη στηθεί μέσα στο Facebook και ζητά από τους οπαδούς της να αντιδράσουν στην απόφαση του κοινωνικού δικτύου, ενώ στη χαρακτηριστική φωτογραφία που συνοδεύει τη νέα σελίδα, οι δύο ηγέτες του κόμματος φωτογραφίζονται ως «πολιτικοί κρατούμενοι».

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM